Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsförmedlingen börjar med företagsrådgivning

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 03.00
"Vi träffar fler arbetsgivare"
(1:52 min)
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.
Foto: TT

Arbetsförmedlingen arbetar allt mer med arbetsgivare, men det är oklart vilket resultat det ger för att minska arbetslösheten. Nu ska myndigheten anställa företagsrådgivare.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg är säker på att inriktningen är rätt.

– En Arbetsförmedling som är framgångsrik har mycket väl upparbetade kontakter med arbetsgivare, säger Mikael Sjöberg.

För snart två år sedan lanserade Arbetsförmedlingen en särskild satsning, 250 miljoner kronor extra skulle läggas på arbetsgivare. Nu visar nya siffror från myndigheten att kontakterna med arbetsgivare har ökat med närmare 25 procent på två år. 2015 hade förmedlingen 1,2 miljoner fler arbetsgivarkontakter än 2013, innan strategin togs fram.

Utvärderingen visar också att antalet arbetsgivare som är registrerade på Arbetsförmedlingen har ökat med 4,2 procent på ett år.

Det är viktigt att Arbetsförmedlingen ställer om, enligt Mikael Sjöberg.

– Vi träffar helt enkelt fler arbetsgivare både live och per telefon så den här extrasatsningen på 250 miljoner blev precis som det var tänkt, en injektion.

Men förändringen märks inte från företagarhåll, det säger Carina Lindfeldt chef för arbetsmarknadsenheten på Svenskt Näringsliv.

– Vi ser inget konkret resultat av det i dag. Jag får fortfarande allt för många exempel på att det inte fungerar, och i vår samlade undersökning blir det också dåligt betyg.

Arbetsförmedlingen visar nu att de lägger mycket mer resurser på det här. Vad säger du om det?

– Ja, mer resurser i form av pengar men om det leder till något resultat kan vi inte se i dagsläget, säger Carina Lindfeldt

Arbetsförmedlingen går nu vidare med en ny tjänst, 200 företagsrådgivare ska anställas.

– En form av spetskunskap i kontakten med arbetsgivare, enligt Mikael Sjöberg.

När blir det resultat i form av lägre arbetslöshet till exempel?

– Jag försöker undvika det. Jag skulle kunna säga att vi ser en sjunkande ungdomsarbetslöshet. Det som har mest betydelse är ändå konjunkturen, sedan kommer en massa olika delar och de är svåra att isolera för oss, vad har vårt bidrag varit?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".