Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukvården gör för få anmälningar om barn som far illa

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 05.30
"Det är en fråga man brottas ständigt med"
(1:48 min)
Sjukvårdspersonal anmäler sällan att barn far illa.
Foto: TT

Bristande kunskap om socialtjänstlagen och sjukvårdens hierarkier gör att sjukvårdspersonal inte anmäler att barn far illa i den utsträckning som de borde. Över 60 procent av sjukvårdpersonalen känner sig osäkra på regelverket. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

– Det är en fråga man brottas ständigt med. Gjorde jag rätt som inte anmälde eller gjorde jag rätt som anmälde men det är mycket oftare jag ångrat mig om jag inte anmält, säger Stina Furumark, sjuksköterska inom barnpsykiatrin i Göteborg.

De anmälningar som görs inom sjukvården kommer i första hand ifrån läkare och kuratorer. Sjuksköterskor och undersköterskor anmäler nästan aldrig och där är också osäkerheten störst.

Över 70 procent av sköterskorna svarar i studien att de känner sig osäkra på reglerna trots att lagen om anmälningsskyldighet gäller även dom.

– Det är allvarligt för de barn som drabbas som inte får det stöd och den hjälp de har rätt till. Det är också allvarligt för vårdpersonalen som kan bli anmäld för att de inte anmält fast de borde, säger Veronica Svärd doktorand i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Studien bygger på en enkät bland vårdpersonal på de fyra största barnsjukhusen i landet samt djupintervjuer med 14 kuratorer.

Svaren visar att stress, rädsla för att bli hotade av föräldrarna och bristande förtroende för socialtjänsten är anledningar till att varför sjuksköterskor och undersköterskor inte anmäler.

När läkare inte anmäler handlar det oftast om en osäkerhet i bedömningen, en rädsla att förstöra relationen med föräldrarna och att man prioriterar den medicinska vården.

– Jag tycker man ska ta det på största allvar. Det finns en lagstiftning som säger att alla har ett individuellt ansvar men den här studien visar att lagstiftningen inte fungerar som det är tänkt och de krävs det att man sätter in utbildningsresurser för all personal som den är relevant för, Veronica Svärd doktorand i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Och utbildning och information är också något som Stina Furumark önskar.

– Det är många intyg vi inte får skriva som sjuksköterskor och då känns det alltid lite besvärligt att skriva ett sådant här starkt utlåtande säger, Stina Furumark, sjuksköterska inom barnpsykiatrin i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".