Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grekiskt flyktingläger börjar tömmas

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 07.29
En familj evakueras från flyktinglägret vid samhället Idomeni.
1 av 3
En familj evakueras från flyktinglägret vid samhället Idomeni. Foto: YANNIS KOLESIDIS/TT
En kvinna tittar ut från en buss som lämnar flyktinglägret på den grekisk-makedonska gränsen. Foto: SAKIS MITROLIDIS/TT
2 av 3
En kvinna tittar ut från en buss som lämnar flyktinglägret på den grekisk-makedonska gränsen. Foto: SAKIS MITROLIDIS/TT
Polis utrymmer flyktinglägret nära samhället Idomeni. Foto: YANNIS KOLESIDIS/TT
3 av 3
Polis utrymmer flyktinglägret nära samhället Idomeni. Foto: YANNIS KOLESIDIS/TT

I Grekland har myndigheterna nu börjat att tömma det stora provisoriska flyktinglägret i Idomeni, vid gränsen mot Makedonien.

Lägret har varit hem åt över 8400 migranter och flyktingar som var på väg norrut i Europa, men fastnade i Grekland när Makedonien skärpte sina gränskontroller tidigare i år. Migranterna kommer nu att flyttas till bättre organiserade läger med högre standard.

Insatsen inleddes vid gryningen tidigare idag. Hundratals kravallpoliser finns nu på plats vid lägret i Idomeni. Men, den grekiska polisen har sagt att allt användande av våld i möjligaste mån ska undvikas.

Det sista de grekiska myndigheterna vill ha är bråk och upplopp. Och bland annat därför har polisen även sagt att tömningen av lägret ska få lov att ta tid, upp till tio dagar.

Situationen i lägret i Idomeni har blivit allt mer ohållbar ju längre tiden lidit. Det var aldrig planerat att det skulle uppföras ett läger här. Men, så blev det när Makedonien skärpte sina gränskontroller.

När migranterna inte kom igenom gränsen satte de upp sina tält, för att försöka dagen efter. Men väntan drog på tiden, gränsen förblev stängd, och antalet migranter i Idomeni ökade stadigt.

Hjälporganisationer och grekiska myndigheter har försökt att organisera situationen i lägret, och bland annat levererat mat dit. Men läget har som sagt förvärrats i takt med att antalet lägerinvånare stigit.

Marken har på många håll förvandlats till en lerig sörja, som tälten står i. Samtidigt råder det stor brist på hygienfaciliteter såsom toaletter och duschar. Det oorganiserade lägret har även dragit till sig flyktingsmugglare, som kunnat kapitalisera på frustrationen och hopplösheten.

Situationen har alltså blivit ohållbar och grekiska myndigheter har därför beslutat att lägret ska tömmas, och dess invånare flyttas till betydligt bättre konstruerade läger där migranterna kan erbjudas mer drägliga levnadsförhållanden.

Men de lägren ligger längre ifrån gränsen, och många migranter har sagt sig vara ovilliga att lämna Idomeni. Hoppet om att Makedonien förr eller senare ska öppna gränsen är vad som har gjort att de stannat kvar, och alla är inte beredda att helt sonika ge upp det hoppet. Samtidigt har många av dem nu insett att något gränsöppnande inte kommer att ske. Flera fullastade bussar har redan lämnat Idomeni idag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".