Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre dömda begår nya brott

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 12.28
Färre dömda begår nya brott efter fängelset
(2:20 min)
Fängelsecell i Norgerhavenfängelset i Veenhuizen i Nederländerna. Foto: AFP/TT.
Antalet personer som återfaller i brott har minskat. Foto: TT

Färre dömda återfaller i brott visar nya siffror från Kriminalvården.

Nils Öberg är generaldirektör för Kriminalvården:

– Till vår glädje upptäcker vi en minskad trend under de senaste åren och det känns ju väldigt glädjande.

Andelen personer som återfaller i brott och döms till fängelse har minskat  från 42 procent 1999 till 31 procent 2011. En förklaring som Kriminalvården tar upp i sin rapport är att en praxisändring från Högsta Domstolen gällande narkotikabrott gav färre fängelsestraff och kortare straff. Generaldirektör Nils Öberg tar också upp Kriminalvårdens egna arbete med de intagna i fängelset.

– Återfallen minskar som mest bland de som avtjänar lite längre strafftider och det är en sak som vi noterar. Ju mer tid vi får för att göra de insatser som behövs desto lättare blir det att åstadkomma en förändring, säger Nils Öberg.

En annan förklaring till minskningen av antalet återfall är hur effektiv den brottsutredande verksamheten är, att det finns en oro för att polisutredningarna inte håller måttet så att de inte leder fram till åtal och därmed inte går att lagföra.

– Vore det på det sättet skulle vi inte se en skillnad i statistiken mellan de som begår brott första gången och de som begår brott för andra, tredje eller fjärde gången och vi ser en sån skillnad, säger Nils Öberg.

Han fortsätter:

– Den nedgång som vi noterar är framför allt de som återfaller i brott. Det talar för att den förklaringsmodellen inte är så betydelsefull egentligen, säger han.

En annan utmaning för Kriminalvården är de dömda personer som sympatiserar med våldsbejakande rörelser som IS. Här ser Nils Öberg att man har ett stort arbete framför sig:

– Vi har den gruppen redan idag inom våra fängelser. De är inte särskilt många men vi räknar med att de kommer att bli fler över tid. I grunden kommer vi ta oss an den gruppen som vi gör med alla andra, vilket innebär att när man ska avtjäna ett straff innebär det att ta ansvar för de handlingar som vi har gjort.

Han fortsätter:

– Vår utmaning består i att en del av de här individerna kommer så långt från den världsbild som vi lever i. Kräver en hel del kompetensutvecklingsinsatser från vår sida. Vi har ett ganska stort arbete framför oss, säger Nils Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".