Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingströmmen till Sverige – en utmaning för sjukvården

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 15.34
"Det är svårt att hålla kontakten"
(1:58 min)
Hanna Hallström sjuksköterska
Hanna Hallström är sjuksköterska i Helsingborg. Foto: Odd Clausen, Sveriges Radio

Den stora flyktingströmmen till Sverige under 2015 har inte påverkat folkhälsan hittills. Men sjukvården i Sverige ställs ändå inför stora utmaningar i arbetet med de nyanländas hälsa.

Sjuksköterskan Hanna Hallström anser att problemen är många.

Hanna Hallström är sjuksköterska i Helsingborg med stor erfarenhet av att hälsoundersöka dem som just kommit till Sverige.

– De absolut flesta som kommer vill ha en hälsoundersökning och en god hälsa, men det är svårt att hålla kontakten med dem på grund av personnumren. Den som inte är svensk medborgare eller har svenskt personnummer, har tillfälliga personnummer beroende på i vilken region eller landsting man bor i. När en människa flyttar mycket, blir det svårt att följa upp eventuella sjukdomar som man hittar, säger Hanna Hallström.

Det är även svårt med uppdatering av adresser, de adresser man har är ofullständiga eller inaktuella, och det gör det svårt att nå patienterna, säger Hanna Hallström.

Så om man vill åtgärda någons ohälsa, så är den personen helt enkelt försvunnen?

– Ja, det kan ofta vara så. Bor man inte längre kvar på adressen, då får man försöka via migrationsverket att ta reda på var och den personen bor nu, i vilket landsting. Det är inte alltid så lätt på grund av sekretess.

Många av de nyanlända, speciellt de som kommer från Syrien och Irak, har länge fått god sjukvård i sina hemländer.

Karin Tegström Wisell på folkhälsomyndigheten ser inga tecken på att den svenska folkhälsan hittills påverkats negativt.

– Vad gäller de sjukdomar som svenska barn vaccineras mot så ser vi ingen påverkan utifrån den statistik vi har på nationell nivå. I Sverige har vi ju god vaccinationsstatus, så mottagligheten i den svenska befolkningen är väldigt låg.

Men det hindrar inte att många av dem som kommer till Sverige behöver vård, berättade Hanna Hallström för en stor mängd infektionsläkare vid en konferens som pågår i Helsingborg Arena hela veckan.

– Det vanligaste vi hittar är latenta, vilande tuberkulos, som inte är smittsamma men där det kan behövas behandling ändå, kroniska hepatiter och även giardia som är tarmparasit.

Hanna Hallström önskar alltså ett system som gör det lättare för henne och kollegorna att hålla koll på vart patienterna tar vägen, till exempel gemensamma tillfälliga personnummer, giltigt i hela landet.

– Då hade man kunnat följa det oavsett var i landet de bor. Det hade definitivt varit en stor fördel för alla inom sjukvården.

Men visst finns det många nyanlända som behöver vård, säger Hanna Hallström. Och hon önskar alltså att det vore lättare att veta var hennes patienter befinner sig

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".