Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

32 av 40 skönhetssalonger bleker tänder med för starka medel

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 04.00
"Det är som att du har bränt dig i munnen"
(1:37 min)
Person som får tänderna blekta.
Foto: JESSICA GOW / TT

Enligt P3 Nyheters granskning använder majoriteten av de kontaktade skönhetssalonger som utför tandblekning medel som är mycket starkare än vad som är tillåtet.

I tandblekningsmedel så används ofta väteperoxid, ett ämne som bleker. Tandläkare får enligt EU:s kosmetikaregelverk använda upp till 6 procent väteperoxid. Salonger där det inte finns tandläkare får däremot använda medel med som mest 0,1 procent.

När P3 Nyheter ringer till olika salonger som bleker tänder och låtsas vilja boka in en tid, så märker vi att många använder betydligt mer väteperoxid, till och med upp till 38 procent.

Av de 40 salonger vi kontaktade, så använder 32 av dem starkare medel än vad kosmetikaregelverket tillåter. De som bleker tänderna är till exempel frisörer och nagelterapeuter.

Vi har träffat Elin och Sara som har blekt tänderna på salonger och som har fått problem efter det:

– Det är som att du har bränt dig, fast inne i munnen. Dagen därpå är det som att det flagnar av, nästan lite som hudslamsor. Det blir små blodblåsor och du kan ju typ inte äta.

– De första två dagarna ilar det konstant och under två månader därefter så ilade det när jag åt och drack kallt.

EU har uppmanat sina medlemsländer att försöka få bort de här starka medlen från marknaden, men trots det så finns de alltså kvar. Det beror på att tillverkaren ibland klassar produkterna som medicintekniska istället för kosmetiska. Då kommer man runt reglerna.

Om det är en rent estetisk behandling, så ska den inte falla in under det medicintekniska regelverket, utan falla in under ramen för det kosmetiska regelverket. Om man säger att den har en procenthalt på 35 procent så är den för hög, enligt Anna Vannberg på Läkemedelsverket.

Så gjorde vi undersökningen

Vi googlade "tandblekning + skönhetssalong + stad" för de 15 största städerna i Sverige. Betalda annonser, tandläkarkliniker och skönhetssalonger där tandblekningen utförs av en tandläkare exkluderades från urvalet.

Vi valde också att ta med fler träffar från Stockholm, Göteborg och Malmö, eftersom dessa är de största städerna i landet.

Sökningen gjordes i april 2016. Samma sökning har gjorts på två olika webbläsare, där den ena tidigare varit oanvänd. Båda sökningarna har gett samma resultat.

Vi kontaktade varje salong och uppgav att vi var privatpersoner som var intresserade av tandblekning. Vi ställde sedan frågor om hur blekningsprocessen går till, hur starka medel de använder, om den som bleker tänderna är tandläkare samt ifall det finns några risker med behandlingen.

Syftet var att ta reda på hur starka tandblekningsprodukter som skönhetssalonger använder, där den som bleker tänderna inte är tandläkare. Vi sökte på nätet eftersom vi tror att det är så de flesta kunder kommer i kontakt med skönhetssalonger som erbjuder tandblekning.

Bland salongerna hittade vi åtta olika etablerade metoder för tandblekning. En och samma metod användes av över hälften av de salonger som bleker med starkare medel än vad EU:s regler för kosmetika tillåter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".