Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga fotbollsdomare utsätts för kränkningar

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 03.00
Ung domare fick tårar i ögonen
(3:34 min)
Röda kort går till diciplinnämnden
1 av 3
För osportsligt spel ger domare gult eller rött kort Foto: Fredrik Sandberg / TT
Åsa Zetterström-Klintsjö, sakkunnig, Arbetsmiljöverket
2 av 3
Åsa Zetterström-Klintsjö, sakkunnig, Arbetsmiljöverket Foto: Maria Repitsch, Sveriges Radio / Ekot
Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet
3 av 3
Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet Foto: Maria Repitsch, Sveriges Radio/ Ekot

Många barn och unga som arbetar som fotbollsdomare går till sitt arbete med vetskapen om att de kan komma att utsättas för kränkningar, hot om våld och riskerar ibland att också utsättas för fysiskt våld.

Sveriges Radios granskning visar att av 370 ungdomsdomare i fotboll i åldrarna 13 till 20 säger sig över hälften ha blivit utsatt för kränkande behandling.

En 16-årig domare från Hallstahammar berättar vad hon kan få höra under en match.

– "Men hallå ditt dumhuvud. Det där måste du blåsa för". Det är sådana kommentarer. Du ska inte stå där om du inte kan prestera bättre.

Sveriges Radio har kontaktat 370 domare i åldrarna 13-20 år. Nära hälften uppger har varit rädda i samband med sitt arbete - på grund av aggressiva föräldrar, tränare eller spelare.

57 domare uppger att de har blivit hotade i sitt arbete och 13 av de tillfrågade uppger att de har blivit utsatta för våld.

Flera domare med utländsk bakgrund har fått höra rasistiska kommentarer och flera kvinnliga domare har fått höra att de inte kan döma på grund av sitt kön. En 16-årig domare från Sjöbo fick höra att hon var dålig.

– Att jag var kass, och att jag inte skulle döma och tjejer skulle inte få döma, säger den 16-åriga domaren.

Många fotbollsdomare beskriver att de har svårt att ensamma hantera vuxna som är aggressiva. En 19-årig domare i Sörmland med flerårig yrkeserfarenhet beskriver en situation som uppstod i samband med en aggressiv tränare.

– Det är ju mitt jobb, så jag måste fortsätta att döma tills matchen är slut. För jag kan inte börja gråta, säger den 19-åriga domaren i Sörmland.

Domarna kan vara anställda av fotbollsklubbar, fotbollsföreningar eller något av de 24 fotbollsdistrikt som lyder under Svenska Fotbollförbundet. Men det kan vara oklart vem som har arbetsgivaransvaret för den enskilda domaren och vilket ansvar det medför för arbetsgivaren när det gäller ansvar för domarens arbetsmiljö.

Arbetsmiljöverket uppger att domare som uppfyller vissa krav kan komma att omfattas av arbetsmiljölagen. Ett exempel på det är om domaren har ett regelbundet fotbollsdomaruppdrag som de får betalt för.

Det skulle i så fall innebära att arbetsgivaren regelbundet måste undersöka arbetsförhållandena och bedöma risken för ohälsa och olycksfall i arbetet. Något som inte alltid görs eftersom det finns oklarheter i arbetsgivaransvaret.

Men även för de domare som enbart har enstaka uppdrag, och därför inte omfattas av arbetsmiljölagen så anser Åsa Zetterström-Klintsjö, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, att arbetsgivaren ändå har ett moraliskt ansvar för att se till att alla domarna har en bra arbetsmiljö.

– Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt att unga människor ska utsättas för hot, våld och trakasserier i något sammanhang. I det här fallet när det gäller att arbeta som ung fotbollsdomare så är det väldigt viktigt att hela vuxenvärlden sluter upp i den här frågan, säger Åsa Zetterström-Klintsjö sakkunig på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har i dagsläget inga inplanerade inspektioner av ungdomsdomare i Svenska Fotbollförbundets verksamhet. Men Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson välkomnar en framtida granskning och tror att uppmärksamheten kring unga domares arbetsmiljö gynnar fotbollen.

– Jag gratulerar dem om de kan komma med någon hjälp och ett stöd, säger han. Det skulle väl vara alldeles utmärkt i så fall. Men vi på Svenska Fotbollförbundet har nog en ganska bra bild tillsammans med domarna och våra föreningar om vad vi behöver göra, och om vilka som är förbättringsområdena. Bara det att nu synliggöra dessa frågor gällande domarna gör att den här diskussionen väcks, och det kanske genererar i något positivt i slutändan. Låt oss hoppas det, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

En 18-årig domare i stockholmstrakten som arbetat i tre år skulle gärna se att arbetsgivaren frågade om hans arbetsmiljö, men en sådan fråga har han hittills under sina tre år som domare aldrig fått.

– Nej, faktiskt inte. Ingen har frågat.

- Vad tänker du om det?

- Nu när jag tänker efter så tycker jag att det är väldigt skumt.

- Varför det?

- Stockholms fotbollsdistrikt skulle ju kunna skicka ut en enkät och fråga om domare känner sig hotade, utsatta eller om vi känner att det är jobbigt att döma ibland, säger den 18-åriga fotbolsdomaren.

Bild
Bild
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".