Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uran väcker känslor på Grönland

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 12.00
Många oroliga för den arktiska miljön
(1:58 min)
Grönlänningen Falke Thue Mikelsen.
1 av 2
Falke Thue Mikelsen är född nära den planerade urangruvan, och protesterar mot planerna på att utvinna uran på Grönland. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
Grönlands parlament.
2 av 2
Grönländska parlamentet Inatsisartut är delat i frågan om uranutvinning. Beslutet att tillåta utvinning togs med bara ett mandats övervikt. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.

Beslutet att tillåta brytning och export av uran väcker starka känslor på Grönland. Grönländarna är delade i vad som kallas den största politiska frågan på flera decennier. 

Förhoppningarna är stora på Grönland om att en utvinning av naturresurser ska ge landets ekonomi en välbehövlig skjuts, men många menar nu att landets regering har gått för långt.

– Här är en uppmaning till demonstration i nästa vecka, den kommer hållas samtidigt i åtta städer på Grönland och kommer visa regeringen hur många vi är som inte vill ha uran här, säger Falke Thue Mikailsen där han står utanför parlamentet i Grönlands huvudstad Nuuk och delar ut flygblad med den välkända rödgula anti-kärnkraftssolen på.

Frågan om uranbrytning har tagit Grönland med storm, och kallas den största politiska frågan på decennier. Landets parlament upphävde med ett mandats övervikt en nolltolerans mot utvinning av radioaktiva mineraler för tre år sedan, men det är först nu frågan blivit aktuell, efter att Danmark nyligen sa ja till grönländsk uranexport. Grönland är en självstyrande del av den danska riksgemenskapen och Danmark har sista ordet i säkerhetspolitiska frågor - som uranexport.

Många känner en oro för den känsliga arktiska miljön och för människors hälsa, och den politiska oppositionen är övertygad om att de har en majoritet bakom sitt krav på en folkomröstning om uranet. Men styrande majoriteten säger nej. Många grönländare ser också möjligheten till jobb och ekonomisk utveckling.

Grönlands ekonomi bygger i dag i stort sett bara på fiske, men regeringen satsar nu stort på råvaruutvinning. Och en gruva har ansökt om att bryta just uran.

– Vi jobbar ju för Grönland, inte för gruvbolagen, säger Randi V.Evaldsen, finans- och gruvminister på Grönland.

– Självklart kommer vi inte säga ja till en gruva som får negativa konsekvenser för Grönland, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".