Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringsombildning: Nya ministrar intar nya poster

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 17.45
Kinberg Batra (M): Löfven har ingen plan för ett starkare Sverige
(2:43 min)
De får nya jobb i Löfvens regering. Foto: TT
De får nya jobb i Lövens regering. Foto: TT Foto: Foto: TT

Det blir tre nya namn i Stefan Löfvens regering: en socialdemokrat och två miljöpartister. Bland annat gör tidigare språkröret Peter Eriksson comeback i inrikespolitiken - som ny bostads- och digitaliseringsminister.

Han fick fundera lite innan han tackade ja till att bli statsråd.

– Det var inte något självklart svar. Men jag tycker att uppgifterna är väldigt intressanta och spännande, och Sverige är också i ett politiskt läge som jag tycker gjorde att det är svårt att säga nej, säger Peter Eriksson.

Högst på Peter Erikssons dagordning står att försöka få till en blocköverskridande uppgörelse om bostadspolitiken.

Vad kan du som ny bostadsminister göra som inte den tidigare bostadsministern har försökt göra i den här regeringen?

– Det får vi se. Men jag kommer att göra mitt bästa för att se till att vi får fler bostäder och bra bostäder, svarar Eriksson.

Även Miljöpartisten Karolina Skog, kommunalråd från Malmö, tar plats i regeringen. Hon blir miljöminister, och tar därmed över delar av förra språkröret Åsa Romsons portfölj. 

– Jag kommer till ett mycket väl dukat bord när jag tar över över ledningen av miljödepartementet. Jag har en gedigen politisk erfarenhet, jag är en politiker som fokuserar på att få saker gjorda, säger Skog.

Stefan Löfven utser nu också en EU- och handelsminister, poster han valde bort när han bildade sin regering 2014. Uppdraget går till socialdemokratiska statssekreteraren Ann Linde.

– Jag tror att det är oerhört positivt och viktigt att man nu låter en minister jobba särskilt med handelsfrågor och EU-frågor, därför att de frågorna tar allt större plats, berättar Linde. 

Från en rad olika håll har det framförts krav på att Stefan Löfven ska göra en större regeringsombildning. Men så blir det alltså inte. Bara ett statsråd, framtidsministern Kristina Persson, får lämna regeringen. 

– Det viktigaste för mig är politiken. Det här spelet, hur många som är nya statsråd och hit och dit, det är inte det som är det viktiga. Det är politiken, vi måste ta oss an de samhällsutmaningar vi har. Jobben är fokus, förklarar statsministern. 

En rad ministrar får dock nya arbetsuppgifter, till exempel blir energiminister Ibrahim Baylan också samordningsminister.

Miljöpartiets nyvalda språkrör Isabella Lövin får, utöver biståndsfrågan, ansvar för klimatpolitiken och blir dessutom vice statsminister. Så här svarar hon på frågan om hur dagens ombildning påverkar regeringens dåliga opinionssiffror.

– Det viktigaste för oss faktiskt är att göra skillnad i verkligheten och att vi ska kunna visa väljarna som gav oss vårt förtroende vid förra valet att vi levererar på de löften som vi har kommit med, säger Lövin. 

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra är - inte oväntat - kritisk till statsministerns nya laguppställning.

– Stefan Löfven presenterar nya namn och titlar i dag. Men han har ingen plan för ett starkare Sverige. Det skulle ju kräva fler enkla jobb, fler timmar i skolan, fler poliser, men det kräver ju reformer som kan ge resultat, och det har han inte, påstår Kinberg Batra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".