Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU kan kräva europeiskt material på videosajterna

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 19.08
SVT om europeiska kvoter
(0:51 min)
Film på surfplatta
EU-kommissionen vill att nätets videotjänster ska innehålla minst en femtedel europeiskt material. Foto: TT/Hasse Holmberg

EU-kommissionen har i dag lagt fram ett förslag som bland annat innebär att videotjänster som Netflix, Viaplay och HBO måste ha minst en femtedel europeiskt material.

Kravet är en del av ett större paket om EU:s ”digitala inre marknad”. Det är särskilt Frankrike och Spanien som drivit igenom kvoterna på europeiskt material i nätets videotjänster.

– Vi anser att det borde finnas europeiskt innehåll i det som tittarna ser. Vi ser det här som pragmatiskt. För Netflix till exempel är redan det europeiska innehållet över 20 procent, säger Günther Oettinger, EU-kommissionär med ansvar för digital ekonomi, på en presskonferens i Bryssel. Det skriver TT.

Kritikerna menar samtidigt att EU inte ska lägga sig i marknaden på detta protektionistiska sätt.

"Abonnemangstjänster som Netflix och Amazon borde endast behöva bry sig om en sak när de lägger ut innehåll: vad deras tittare vill se", skrev Daniel Dalton, EU-parlamentsledamot för Storbritanniens regerande Konservativa parti, i ett uttalande redan i förra veckan.

Att det här skulle få någon särskild effekt på utbudet eller investeringar i tv-produktioner i Sverige tror dock inte Jimmy Ahlstrand, strategichef på SVT.

– Jag tror det kommer bli begränsad effekt och mer av symbolpolitik. Vi har ju haft motsvarande regler för tv-kanalerna under en lång tid men i praktiken har reglerna varit utformade så att det är väldigt lätt att kringgå dem, Jimmy Ahlstrand.

Han pekar på att det är fullt möjligt för de videotjänster som inte är så intresserade av detta initiativ att fylla ut tablån med gamla och billiga produktioner i volym. Det finns bättre sätt att få upp investeringarna i europeiska tv-serier.

– Något som är väldigt viktigt generellt är att se till att det finns bra finansieringsstöd. Det finns andra delar i de här förslagen som handlar om filmstöd och dramastöd. Att sådana möjligheter finns tror jag har mycket större effekt än de här kvotkraven.

Europeiska tv-bolag som investerar i lokalt innehåll sätter också press på amerikanska aktörer att investera i europeiskt innehåll, tror Jimmy Ahlstrand.

Anna Chrona, kommunikationschef på svenska Viaplay, tycker det är fel att lagstifta om kvoter på det här sättet men säger att företaget inte har problem att fylla dem.

– Vi är inte oroliga för vår egen del. Det vi vill göra är att lägga valet i konsumenternas famn, man går dit man vill och tittar på det man vill, säger Anna Chrona.

Förslaget innehåller även flera andra delar, som bättre åldersblockering på Youtube, varningar för våldsamt eller på andra sätt känsligt material och möjligheter för tv-kanaler att vara mer flexibla med när de visar annonser.

Efterlevnaden av reglerna kommer inte övervakas från Bryssel utan lämnas till respektive medlemsland. Videotjänsterna kan antingen investera i eget lokalproducerat material eller köpa in det. Företagen har också möjlighet att betala till en fond som fördelar pengarna på produktioner.

Förslaget kommer nu behandlas av EU-parlamentet och ländernas EU-ministrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".