Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Analys: Halv nystart för Löfven - hel för MP 

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 16.18
Tomas Ramberg: Baylan kan ha fått regeringens i särklass svåraste uppdrag
(3:01 min)
Ekots Tomas Ramberg om regeringsombildningen.
Ekots Tomas Ramberg om regeringsombildningen. Foto: TT och Pablo Dalence/Sveriges Radio.

I väntan på dagens presskonferens roade sig journalisterna med att tolka vad de såg på den tomma scenen. Sex vattenglas som ensamma väntade på att Stefan Löfven skulle presentera sina nya statsråd satte fantasin i rörelse. Såhär efteråt kan man fundera på om Löfvens glas blev halvtomma eller halvfulla, det skriver Ekots kommentator Tomas Ramberg.

Genom att i förväg avisera en regeringsombildning - och inte bara två nya mp-ministrar - byggde statsministern upp förväntningar på förändringar som knappast uppfylldes av dagens rätt blygsamma ombildning. Två redan kända MP-luckor fylldes, en sen länge petningstippad framtidsminister fick gå medan en annan S-politiker togs in. Till detta ett par organisatoriska förändringar och några nya titlar som framför allt är ägnade att passa in i S-kampanjen om "samhällsbygget". 

Tiden får utvisa om utnämningen av Ibrahim Baylan till samordningsminister får någon politisk betydelse. Enligt Löfven är uppdraget att minska klyftorna. Statsministern fick det nästan att låta som om den nya ministerposten skulle skapa ett jämlikare Sverige. I så fall har Baylan fått regeringens i särklass svåraste uppdrag. 

Miljöpartiet bekräftar i och med dagens regeringsombildning budskapet från partiets kongress: Nu ska MP vara en lojal medlem av regeringen som står upp för koalitionens politik utan reservationer. Som inte ställer ultimatum, som inte gråter eller kallar sina eftergifter för "skit". 

Peter Eriksson, Karolina Skog och nya språkröret Isabella Lövin är utpräglade representanter för den sort Lövin döpt till "visionära realister". Ett uttryck som efter partikongressen lanseras som en politiksäljande slogan av den falang som för närvarande har greppet om Miljöpartiet. En slogan som också mottagits med stort gillande av socialdemokrater som tycker det klingar som "reformism". 

Den nya linjen märks i dag också i riksdagsgruppen. Den grupp riksdagsledamöter, med EU-nämndens ordförande Carl Schlyter i spetsen, som offentligt aviserat att de vill sätta käppar i hjulet för värdlandsavtalet med Nato möts av krav på partidisciplin. I förlängningen kan Schlyter som straff tvingas bort från posten som ordförande i EU-nämnden.  "Visionära realister" skriver inte debattartiklar som kritiserar den egna regeringens politik. 

Och partidisciplinen kommer att sättas på många prov framöver. Som när regeringen ska sänka eller helt avskaffa effektskatten på kärnkraft. Inte alla miljöpartister kommer att vilja vara med och förlänga livslängden på den energikälla partiet en gång bildades för att stoppa så fort som möjligt. 

För de socialdemokrater som hoppades att Löfven skulle försöka rädda ett nytt kontrakt 2018 genom att välta bordet och överraska väljarkåren är glasen alltså halvtomma efter dagens regeringsombildning. För de "visionärt realistiska" politiker som nu behärskar Miljöpartiet är de nog snarare halvfulla. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".