Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Unga fotbollsdomare

Fotbollsdomare slutar på grund av kränkningar och våld

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 21.45
Det saknas 600 fotbollsdomare i landet
(1:51 min)
Idrottsminister Gabriel Wikström
Idrottsminister Gabriel Wikström lovar nu att följa upp frågan med de dåliga arbetsförhållandena för domare. Foto: Maria Repitsch/ Sveriges Radio Ekot, Christian Ströberg Sveriges Radio

Bristen på fotbollsdomare i landet är ett problem - men ännu större är utmaningen att behålla domarna. 
Sveriges Radios rundringning till landets 24 fotbollsdistrikt visar att det saknas uppemot 600 fotbollsdomare runt om bland landets distrikt.

Många domare väljer att sluta på grund av kränkningar och våld i samband med matcher.

Det är något som domarna Nils Karlsson från Strömsbruk och Olov Johansson från Bollnäs fått uppleva i sitt arbete.

– Jag förstår inte riktigt varför han kom fram, men om man går på och skriker och drar tag i tröjan, och drar ned mig på marken, då ska man inte vara på planen, säger domaren Nils Karlsson.

– Tränarna knuffar på mig, då sprang jag bort ifrån dem. För då tänkte jag att om det är en knuff nu är det då en näve nästa gång, säger Olov Johansson.

Svenska Fotbollförbundets har en utmaning med att behålla de domare man har lyckats rekrytera. I mindre distrikt, som Dalsland och Bohuslän, där bristen är stor, där kan matcher i division 8 till division 4 få ställas in på grund av domarbristen.

Domarbristen blir tydligast senare på hösten när det börjar bli mörkt och de flesta matcher spelas på helgerna då minskar intresset märkbart för att ställa upp och döma.

Om domare dessutom riskerar att behöva utsättas för kränkningar, vilket Sveriges Radios enkät bland 370 ungdomar visat att över hälften uppgav att de utsatts för. Då kan motivationen minska ytterligare.

Vid vår rundringning till de 24 fotbollsdistrikten framkommer det att det idag saknas uppemot 600 domare. Störst är bristen i Västergötland, Halland, Värmland och Östergötland, där saknas det idag mellan 50 och 100 domare.

På svenska fotbollförbundet tror man sig veta att dålig uppföljning av fadderverksamheten till nya domare också är en bidragande orsak till att unga domare slutar.

– De kommer ensamma till en idrottsplats. Där möts domaren av två lag och föräldrar och känner sig ofta ganska utlämnade, säger svenska fotbollförbundets domarrekryterare.

Inte sällan får dom utstå kränkningar, hot, och hot om våld. Det gör att mellan 50 till 70 procent väljer att avsluta sin domarkarriär redan under det första året.

Idrottsminister Gabriel Wikström lovar nu att följa upp frågan med de dåliga arbetsförhållandena för domare.

– För min del handlar det om att följa upp problemet i samtal inte minst med förbundet men också med Riksidrottsförbundet i stort. Det här kan ju vara något som finns inom andra idrotter också. Men slutligen är det föreningslivet självt som har ett ansvar för att se till att miljön blir bättre för de domare som är anställda, säger Idrottsminister Gabriel Wikström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".