Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trafikverket ska komplettera kritiserat underlag

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 08.25
Tät trafik på stor motorled. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT.

Nu ska Trafikverket fördjupa sitt inriktningsunderlag till regeringen. Underlaget har tidigare fått hård kritik för att inte ta klimatfrågan på allvar.

Regeringen har nu gett Trafikverket ett nytt uppdrag att redovisa vilka åtgärder som krävs för att minska transportsektorns utsläpp av växthusgaser. Av regeringsbeslutet framgår att regeringen kopplar det nya uppdraget till det inriktningsunderlag som Trafikverket tidigare tagit fram åt regeringen.

– Vi ser att det finns anledning att ytterligare fördjupa sig kring åtgärder som kan skynda på omställningen till ett fossilfritt Sverige, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Ekot har tidigare berättat om turerna kring det så kallade inriktningsunderlag från Trafikverket, som är regeringens viktigaste underlag i arbetet med att ta fram en ny infrastrukturproposition. I en propositionen, som väntas läggas fram i höst, ska regeringen ange vilka satsningar inom transportområdet som bör genomföras under perioden 2018-2029.

Flera tunga remissinstanser, bland andra Konjunkturinstitutet, Naturvårdsverket och Statens väg- och transportforskningsinstitut, kritiserade Trafikverkets underlag för att inte ta tillräcklig hänsyn till klimatfrågan. Som Ekot också berättat tidigare, hade en klimatrapport lyfts ut ur underlaget, innan det gick ut på remiss.

Karin Svensson Smith, miljöpartistisk ordförande för riksdagens trafikutskott, är en av dem som tidigare kritiserat inriktningsunderlaget. Hon välkomnar det nya uppdraget som regeringen nu gett Trafikverket och hon ser det som ett svar på den hårda kritik som riktats mot Trafikverkets tidigare underlag.

– Jag ser det som ett svar på kritiken. Och då är det ju klokt medan man har tid att se till att komplettera med just det Trafikverket behöver tala om för oss att vi ska göra, för att vi ska kunna göra en infrastrukturproposition som leder till minskat oljeberoende och minskad klimatpåverkan, säger Karin Svensson Smith.

Men infrastrukturminister Anna Johansson vill idag inte säga vilken roll det nya underlag som Trafikverket nu ska ta fram kommer att få i regeringens arbete med en ny infrastrukturproposition.

– Det är lite svårt att säga. Vi kommer naturligtvis att ha den som en del av ett kompletterande underlag, men jag tror att det kommer att komma fram andra saker i den här utredningen som inte är ett direkt underlag till infrastrukturplaneringen, utan till andra utredningar. Vi utreder till exempel just nu en flygskatt, vi utreder en vägslitageskatt och vi förbereder för att kunna införa ett bonus-malus-system.

Trafikverkets nya uppdrag ska redovisas senast den 30 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".