Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vägrar flytta - trots hot om avhysning från asylboende

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 11.45
Boende: "Polisen får komma och dra mig härifrån"
(2:18 min)
Karta över asylboendet Restad Gård i Vänersborg.
Restad gård är Sveriges största asylboende. Foto: Mona Ismail Jama/Sveriges Radio

En ny lag gör att asylsökande som fått avslag inte längre har rätt att bo kvar på asylboenden. Men på Sveriges största asylboende i Vänersborg möter vi flera som vägrar flytta ut.

På onsdag, den första juni, träder den nya lagen ikraft.

– Jag tänker inte gå någonstans 1 juni, polisen får komma och dra mig härifrån, säger en kvinna som inte vill berätta sitt namn.

Hon bor på Restad gård i Vänersborg, i det som brukar kallas Sveriges största asylboende.

– Innan jag kom till Sverige bodde jag i Etiopien i väntan på att få komma till Sverige. En dag när jag var ute och gick så blev jag attackerad av några män som hällde syra över hela mitt ansikte. Titta på mitt ansikte, det är förstört. Det visade sig att de var från min mans klan och visste vem jag var. Jag har ingen som kan försvara mig eftersom jag är klanlös, och nu har även Sverige valt att inte skydda mig, berättar hon.

Den nya lagen omfattar vuxna asylsökande som fått slutgiltigt avslag, men som inte medverkat till att lämna landet frivilligt och där det inte gått att avvisa dem med tvång. Föräldrar som bor med minderåriga barn är undantagna.

Deras dagersättning dras in, och för de ungefär 1 500 som bor på ett asylboende så innebär lagändringen att de måste lämna sin plats där. Lämnar de inte frivilligt, så kommer Kronofogden – och i sista hand polisen – att kopplas in, berättar Sverker Spaak på Migrationsverket.

– Är det så att det skulle bli oroligt, eller ordningsstörningar kring det här, då kommer det väl också att bli en polisinsats förstås, men det hoppas vi att det inte ska bli, säger han.

De hamnar på gatan och får ordna boende själva, om de inte går med på att lämna Sverige.

På Restad gård möter vi ungefär tio män och kvinnor som blivit uppmanade att lämna asylboendet. Men ingen av dem har börjat packa. Ingen av dem tänker flytta frivilligt.

På fredagseftermiddagen hålls en demonstration i Vänersborg i protest mot den nya lagen, och en av dem som ska delta är Ahmed Abdalla som kom till Sverige från Somalia för två år sedan. Han var lärare där, men den islamistiska extremistgruppen al-Shabaab hotade att döda honom, säger han, eftersom han lärde ut mycket västerländsk ideologi.

– De har redan mördat min syster och pappa. Jag riskerar också att dödas om jag återvänder och därför kommer jag inte att lämna boendet, säger Ahmed Abdalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".