Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Företagsorganisation vill utmana kollektivavtalet med eget avtalspaket

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 16.30
Modellen kan inte förhandlas
(1:43 min)
Günther Mårder, vd för Företagarna, och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
Günther Mårder, vd för Företagarna, och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Foto: Daniella Backlund / Henrik Montgomery / TT

Organisationen Företagarna utmanar nu den svenska modellen på arbetsmarknaden.

– Det handlar om ett paket som företag ska kunna välja i stället för de vanliga kollektivavtalen mellan fack och arbetsgivare, säger Günther Mårder, vd för Företagarna.

Organisationen Företagarna har länge hävdat att kollektivavtal är krångliga och att de återkommande avtalsförhandlingarna skapar osäkerhet.

På sin kongress i dag har Företagarna beslutat att ta fram ett paket som ska innehålla ett antal viktiga komponenter som brukar finnas i vanliga kollektivavtal.

Det handlar om sådant som lön, arbetstid, semester, försäkringar och pension.

I början av nästa år ska den nya modellen lanseras, är det meningen.

Enligt Företagarna saknar i dag sex av tio företag med färre än 50 anställda kollektivavtal.

– Den utvecklingen har man inte tagit på allvar och vi har sett oss som nödda och tvungna att ta fram ett alternativ för alla dessa arbetsgivare, säger Günther Mårder.

Är det här ett hot mot den svenska modellen?

– Den svenska modellen kommer att förändras med det här förslaget. Och jag tror att såväl fack som arbetsgivarorganisationer kommer att känna en viss stress när det kommer in andra aktörer som kommer med lösningen på det problem som har funnits mellan parterna. Det är att det har saknats enkla avtal som har känts relevanta för företagare, säger Günther Mårder.

Några avtalsförhandlingar blir det inte med Företagarnas nya modell.

– Den här modellen har ingen förhandlingsmotpart utan det är ett statiskt avtal som har tagits fram.

Vad händer om det uppstår konflikter?

– Om det uppstår konflikter i det här avtalet så finns det ytterligare en instans som vi kallar etikrådet. Vi har hämtat rätt mycket inspiration från börsvärlden där vi har svensk kod för bolagsstyrning, vi har aktiemarknadsnämnden som är självreglerande organ och som löser många av de problem som uppstår på aktiemarknaden. Jag tror att motsvarande modell kan fungera även på aktiemarknaden, säger Günther Mårder.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att LO-förbunden kommer att fortsätta att teckna kollektivavtal med arbetsgivarna. Allt annat är uteslutet.

– Det finns inte på kartan. Vi kommer att kräva kollektivavtal på sedvanligt sätt. För oss är det här ett icke-beslut.

Därför ser du inget bekymmer?

– Nej, ett slag i luften. Propaganda, mest.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".