Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lättare och billigare att bygga ut bredbandsnätet

Publicerat lördag 28 maj 2016 kl 12.00
PTS: Bygga ut bredband kostsamt
(1:39 min)
Två personer jobbar med att lägga bredbandskabel, en person sitter vid en dator.
Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

En ny lag träder i kraft 1:a juli som ska göra det lättare och billigare för företag att bygga ut bredbandsnätet. Olika företag ska då kunna samarbeta kring de dyra grävarbetena, som krävs för att lägga ner fiber.

– Att bygga ut bredband är en kostsam sak och på det här sättet kan man minska kostnaderna för utbyggnad, säger Marielle Sjögren är enhetschef på Post- och telestyrelsen.

Enligt den nya lagen, som riksdagen fattat beslut om, ska företag som vill dra bredbandsfiber kunna ansöka om att få passa på att lägga ner sina kablar samtidigt som andra företag eller myndigheter drar sina ledningar. Det kan röra sig om gas, el, belysning, fjärrvärme eller kanske avloppsledningar.

Det ska även bli möjligt för bredbandsföretagen att ansöka om att få dra fiber i redan befintlig infrastruktur, exempelvis i rör och kulvertar i anslutning till vägar och järnvägar.

Ett samarbete som alla skulle vinna på ekonomiskt, säger Marielle Sjögren, chef för enheten Tillsyn och tvistlösning på Post- och telestyrelsen.

Mikael Sahibzada, chefsjurist på fiberföretaget IP-Only, hoppas att myndigheter som äger infrastruktur som är lämplig att dra fiber i också kommer att ge fiberföretagen tillgång till den efter halvårsskiftet då den nya lagen träder i kraft. Det skulle göra att pengarna för fiberutbyggnad räcker längre och till större projekt.

– Jag kan se att det att det gör att spara miljardbelopp om myndigheter, framförallt, är välvilligt inställda till att man får utnyttja den här infrastrukturen enligt lagens syfte och mål, säger Mikael Sahibzada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".