Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

WHO avvisar vädjan om att flytta OS

Uppdaterat lördag 28 maj 2016 kl 14.03
Publicerat lördag 28 maj 2016 kl 09.55
"Kan minska antalet hjärnskadade barn som föds"
(2:06 min)
Rädslan för zikavirusets spridning gör att 150 medicinska experter vädjar till WHO att stoppa eller skjuta upp OS.
Rädslan för zikavirusets spridning gör att 150 medicinska experter vädjar till WHO att stoppa eller skjuta upp OS. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

En grupp medicinska experter vädjar i ett öppet brev till Världshälsoorganisationen WHO att skjuta upp eller flytta de olympiska spelen i Rio de Janeiro.

Orsaken är risken för spridning av zikaviruset. Men WHO avvisar förslaget.

Det är mer än 150 erfarna medicinska forskare och experter som har undertecknat det öppna brevet till Världshälsoorganisationen.

--Om spelen skjuts upp eller flyttas kan vi kan minska antalet hjärnskadade barn som föds, och frågan gäller inte att stoppa spelen, men att undvika en ännu större epidemi som allvarligt skadar barnen, säger professor Amir Attaran vid universitetet i Ottawa, som är en av undertecknarna.

I brevet framhåller forskarna att när en halv miljon utländska turister från hela världen kommer till spelen i Rio de Janeiro, riskerar de att smittas av den brasilianska stammen av zika som kan orsaka nya epidemier i andra länder. Både deltagare och turister löper en onödig risk, enligt experterna som också anser att Rios förmåga att bekämpa myggorna inte visat sig tillräckligt effektiv.

Doktor Berit Bringedal i EU-kommissionens kommitté för hjärnforskning har också ställt sig bakom forskarförslaget om ett flytta eller skjuta upp OS. Hon säger till Ekot att det är etiskt tveksamt att hålla de olympiska spelen när man är medveten om riskerna för nya epidemier och att det handlar om en intressekonflikt där starka ekonomiska intressen vägt tyngre än hälsoaspekterna.

Experterna poängterar att det inte handlar om att stoppa OS, spelen kan hållas, men inte på en plats som just nu har en pågående spridning av ett virus som hotar barns hälsa. Och skulle man få gehör för sitt förslag är det inte första gången som stora idrottsevenemang påverkas av hälsomässiga skäl.

2003 flyttades damernas världscup från Kina på grund av SARS-viruset och den amerikanska basebolligan flyttades från Puerto Rico på grund av zikaviruset. De olympiska spelen var inställda 1916, 1940 och 1944 men då på grund av världskrigen.

Men Världshälsoorganisationen är kallsinnig till experternas vädjan. I en kommentar skriver WHO att det inte finns någon påtaglig risk för ökad spridning av zikaviruset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".