Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Johan Bergendorff om forskarnas vädjan till WHO för att undvika spridning av zika

Publicerat lördag 28 maj 2016 kl 17.32
"Skulle minska risken för att fler hjärnskadade barn föds"
(1:44 min)
En forskare går igenom blodprover för zikaviruset.
En forskare går igenom blodprover för zikaviruset. Foto: Arnulfo Franco/TT

Mer än 150 välkända medicinska forskare och experter har bett Världshälsoorganisationen WHO att skjuta upp eller flytta de olympiska spelen i Rio de Janeiro, på grund av risken för spridning av zikaviruset.

Ekots studioreporter Sophia Weston i samtal med Johan Bergendorff, Ekots utrikeskorrespondent med uppdrag att bevaka globala hälsofrågor.

Vad är det forskarna skriver i brevet till WHO?

– Om spelen skjuts upp eller flyttas så riskerar inte en halv miljon besökare till OS ta med sig hem zikavirus till länder där spridningsmyggan finns men som ännu inte drabbats. Det skulle minska risken för att fler hjärnskadade barn föds eller att vuxna drabbas av ovanliga neurologiska sjukdomar som Guillain-Barrés syndrom. Undertecknarna anser inte att Rio kunna bekämpa myggorna tillräckligt effektivt, att det är oetiskt att elda på den globala spridningen och att WHO är jäviga eftersom man har ett hemligt samarbetsavtal med den internationella olympiska kommittén.

Vilken tyngd har kritiken från forskarna?

– De är mestadels professorer, många från tunga amerikanska universitet som Harvard och Yale, men det är en hel del från andra länder, en svensk neurologforskare från Uppsala Universitet tex. De flesta är medicinetiker, alltså inte specifikt expert på spridning av infektionssjukdomar, utan hur man ska väga medicinska risker mot andra samhällsintressen.

Hur har WHO svarat forskarna? Reaktioner från andra?

– WHO säger att utifrån den kunskap som finns idag så kommer inte OS-besökarna att i någon större utsträckning ändra zikaspridningen i världen. Det är redan 60 länder som drabbats och miljontals människor reser ändå kors och tvärs till dem. Följer man bara WHOs råd: att gravida inte ska åka dit, män som smittats ska ha kondom vid sex efteråt med en kvinnlig partner, använda myggmedel och täckande ljusa kläder, bo i luftkonditionerade rum och undvika fattiga områden med dålig sanitet där myggorna frodas, så är smittrisken liten anser WHO. Smittskyddsmyndighet som eruropeiska ECDC och amerikanska CDC har hittills delats WHOs bedömning. I brasiliansk media rapporteras det knapphändigt om brevet och främst om att WHO slår tillbaka kritiken.

Hur är smittorisken för zikavirus i Brasilien, och i området kring Rio de Janeiro?

– Rio är den näst mest zikadrabbade regionen i Brasilien, men de kallare vintermånaderna minskar risken betydligt att bli stucken av myggorna som trivs inomhus och sticker på dagtid. Sedan ska man inte glömma att fotbollstävlingarna kommer att hållas i Manaus där risken att bli biten är högre.

Vad finns det för andra hälsorisker?

– För besökare att vara med om trafikolycka, bli magförgiftad, och så att bli smittad av andra myggsjukdomar som dengue eller chikungunya som är värre än zika om man inte är gravid. Dessutom att smittas av influensa som kan spridas vidare internationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".