Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ojämlik vård av patienter med psoriasis

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 05.50
"Vi märker att patienterna kommer väldigt stressade"
(2:31 min)
Underarm med avfjällad psoriasis.
För dem med svår psoriasis är det ett stort funktionshinder, ibland kopplat till övervikt, diabetes eller hjärtsjukdom. Foto: Anne Stiernquist/Psoriasisförbundet.

Vården av personer med psoriasis varierar kraftigt över landet. Nya biologiska läkemedel, klimatvård och kognitiv beteende-behandling når långt ifrån alla patienter som skulle behöva det. Nu ska Socialstyrelsen ta fram nationella riktlinjer.

De nationella riktlinjerna är en frivillig överenskommelse för att landstingen ska göra psoriasisvården mer jämlik. Carolina Degerqvist, som har både psoriasis och psoriasisartrit som ger svår ledvärk hoppas på bättre behandlingsformer.

Carolina Degerqvist, har haft psoriasis-symptom så länge hon kan minnas men fick sin diagnos först 2012.

Hon säger att smärtorna kan vara mycket svåra att leva med.

– När det var som värst kunde jag inte lyfta upp mina barn i min famn när de grät och behövde bli tröstade. När man är 30 plus är det inte ett roligt liv att leva.

Tidigare trodde man att psoriasis enbart var en sjukdom i huden som gav stora och svårläkta utslag. Men psoriasis kan drabba många delar av kroppen, och bland annat ge ledvärk, magtarmproblem och hjärtbesvär.

Merparten av patienterna har en lindrig form, men för dem med svår psoriasis är det ett stort funktionshinder, ibland kopplat till övervikt, diabetes eller hjärtsjukdom.

Behandlingen skiljer sig avsevärt i olika delar av landet. Den som bor i rätt landsting kan få både klimatvård och de senaste läkemedlen, men på andra håll i landet blir man utan.

Hudläkaren Liv Eidsmo vid Karolinska universitetssjukhuset behandlar många patienter med psoriasis och hon välkomnar riktlinjerna.

– Det betyder konkret att alla sjukvårdsinrättningar har något att förhålla sig till. Sedan gäller det att man har ett engagerat ledarskap, men det är ju ingenting som tvingar oengagerade landsting att implementera de riktlinjer som kommer och det är väl lite av ett problem. Där diskuterar ju politikerna mycket om att man ska jämföra vårdresultat över landsting och kanske är det rätt väg att gå.

Även om det finns många nya läkemedel, så behövs andra behandlingsformer, eftersom psoriasis också påverkas påtagligt av yttre faktorer som en stökig livssituation.

Dagens stressiga samhällsliv märks på patienterna, berättar Liv Eidsmo.

– Absolut. Vi märker att patienterna kommer väldigt stressade i sin livssituation. Det är få patienter som hinner gå på ljusbehandling tre gånger per vecka och det är få som hinner smörja sig. Så det är ett samhälle i förändring där man har mindre och mindre tid att ta hand om sin sjukdom, säger Liv Eidsmo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".