Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Över 50 000 flyktingar fast i Grekland

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 10.50
"Vi stannar här tills gränserna öppnas igen"
(2:39 min)
På Viktoriatorget i Aten träffas flyktingar och migranter för att bland annat utbyta information.
På Viktoriatorget i Aten träffas flyktingar och migranter för att bland annat utbyta information. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

I förra veckan utrymdes det ökända flyktinglägret i Idomeni i norra Grekland och de som bodde där har nu flyttats till andra läger i den grekiska statens regi.

Sedan den så kallade Balkanrutten stängdes för flyktingar och migranter är nu över 53 000 människor fast i Grekland och många av dem vet ingenting om sin framtid samtidigt som förhållandena i de grekiska lägren beskrivs som undermåliga.

-- Europa och särskilt Tyskland sa att de välkomnade flyktingar. Vi kom före EU-Turkietavtalet började gälla, säger Abdulla som hotades av talibanerna hemma i Afghanistan eftersom han arbetade för Nato.

Hans dotter Sara, 1,5 år, tultar runt i sin rödrutiga klänning på Viktoriatorget i Aten. Intill står Abdullas fru Nasrin. De bor i ett läger som byggts upp på den gamla flygplatsen Elliniko, hit till torget kommer de för att träffa bekanta som bor i andra läger och för att få information.

I mars enades EU och Turkiet om ett avtal som säger att de som nu kommer illegalt från Turkiet till Grekland efter en snabb asylprocess ska skickas tillbaka.

Ungefär samtidigt stängde Makedonien och andra länder längs den så kallade Balkanrutten sina gränser för flyktingar och migranter och nu är över 53 000 personer fast i Grekland.

För afghaner som Abdulla är läget särskilt svårt eftersom de inte ingår i det omfördelningsprogram av flyktingar som EU tidigare enats kring. Nu kan han välja mellan att söka asyl i Grekland, åka tillbaka hem, eller med smugglares hjälp försöka ta sig och familjen vidare norrut.

-- Hur ska jag kunna åka tillbaka? Jag hotades till livet av talibanerna. Om jag ska dö så dör jag här, säger Abdulla.

Elhab, 14 år, som sitter på en parkbänk intill säger att förhållandena i lägret i Aten är mycket dåliga, särskilt för barnen.

I förra veckan evakuerade grekiska myndigheter det informella tältläger som växt fram i Idomeni, vid Greklands gräns till Makedonien. Som mest bodde där omkring 14 000 människor under mycket svåra förhållanden. Men också de nya läger som den grekiska staten flyttat dem till är ofta undermåliga.

Den kritiken kommer från bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR som beskriver hur människor nu packas samman i tomma lagerlokaler och fabriker med för dålig tillgång till mat, vatten, toaletter och duschar.

Afghanerna på Viktoriatorget i Aten vet inte vad de ska göra.

– Vi stannar här tills gränserna öppnas igen, säger Elhab, 14 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".