Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SKL vill ge sjuk­sköterskor bättre villkor

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 18.40
Sjuksköterska: Omöjligt att kolla alla patienter
(1:58 min)
Många vårdanställda jobbar under stor stress. Foto: Gunnar Ask/TT.
Många vårdanställda jobbar under stor stress. Foto: Gunnar Ask/TT.

Ekot har under dagen rapporterat om att överbeläggningen på landets sjukhus fortsätter öka. Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, krävs bättre villkor för sjuksköterskor och fler vårdcentraler för att minska överbeläggningarna. 

– Intaget av patienter minskar inte bara för att vi inte har personal för att ta hand om dem, det finns inte en chans att man ska hinna kolla på alla patienterna, säger sjuksköterskan Marie Lundin som tar hand om nyopererade patienter på Mälarsjukhusets kirurgavdelning. 

Under förra året var Sörmlands landsting värst i landet när det gällde överfulla vårdavdelningar.

Rikssnittet för överbeläggningar har ökat varje år sedan Sveriges kommuner och landsting, SKL, började föra statistik 2013.

De senaste siffrorna visar att överbeläggningarna ökade i 13 av 21 landsting i början av året jämfört med samma period i fjol.

Dag Larsson som är ordförande för SKL:s sjukvårdsdelegation menar att det finns två huvudförklaringar till överbeläggningarna på sjukhusen.

– Den ena är att vi har en felaktig struktur, att vi har för mycket sjukhusvård och för lite primärvård, vi skulle behöva bygga ut vårdcentraler och husläkarmottagningar och se till att folk vågar lita till dem och att de kan göra fler saker än vad de gör i dag.

– Det andra bekymret är att landstingen inte är tillräckligt bra arbetsgivare och det finns mycket att göra på det området.

Under en lång rad år har sjuksköterskor lämnat sjukhusen på grund av dåliga arbetsvillkor och istället tagit jobb hos privata vårdgivare eller inom kommuner.

Bristen på sjuksköterskor har gjort att man tvingats stänga ner vårdplatser vilket lett till överbeläggningar.

Sineva Ribeiro är ordförande i Vårdförbundet. Hon säger att det inte är nåt nytt att det saknas sjuksköterskor.

– Det har vi vetat länge men ingen har gjort något, nu är det dags att gå från vad till hur, vad behöver göra för att det här ska förändras, inte förrän man gjort det kommer man kunna öppna upp de här vårdplatserna tror jag, säger Sineva Ribeiro. 

Hon menar att man måste förbättra både arbetstider och löner för att locka tillbaka sjuksköterskor till sjukhusen. Dag Larsson på SKL håller delvis med.

– Man har inte råd att betala högre löner till alla överallt och hur som helst men om man inte förstår att man borde betala mer på de ställen där det är tyngst och svårast att jobba tror jag att det kommer bli väldigt dyrt för hela sjukvårdsorganisationen i slutänden, säger Sineva Ribeiro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".