Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Avfallsbranschen: Mer tidningar borde återvinnas

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 05.00
Efterlyser bekvämare insamlingssystem
(2:19 min)
En person stoppar ner tidningar till återvinning.
1 av 2
Tidningarna borde hamna här och inte i soppåsen, anser Avfall Sveriges vd. Foto: Pontus Lundahl/TT
Ett diagram mot blå bakgrund.
2 av 2
Avfallstrenden 2016. Foto: Avfall Sverige

Vi producerar allt mer hushållsavfall, enligt branschorganisationen Avfall Sverige. Insamlingen av tidningar och förpackningar sämre än förväntat.

Avfall Sveriges vd, Weine Wiqvist, ser som den största utmaningen att få till en ännu bättre insamling av tidningar och förpackningar.

– Vi vet ju av erfarenhet att det fortfarande utgör en ganska stor andel av det avfall som hamnar i soppåsen, säger han.

Enligt en undersökning Avfall Sverige gjort, är ungefär en tredjedel av innehållet i en genomsnittlig soppåse tidningar och förpackningar, som borde kunna återvinnas.

Förra året åstadkom var och en av oss 478 kilo hushållsavfall. Det är fem procent mer än året innan.

Nästan hälften går till energiåtervinning, främst förbränning. Materialet ur 168 kilo avfall återvinns, och det är där Weine Wiqvist hellre skulle ha mer av tidningspappret och förpackningarna. För att få fler att återvinna mer, måste det vara enkelt, säger Weine Wiqvist:

– Det har ju visat sig att på ställen i Sverige och i andra länder där man infört bekvämare insamlingssystem, närmare där människor bor, då kan man också öka insamlingen och återvinningen av förpackningar och tidningar betydligt.

– Man pratar om ökningar med 40-50 procent, jämfört med hur det är när man måste gå iväg ganska långa sträckor till en återvinningsstation eller liknande, säger Weine Wiqvist.

Många kommuner saknar en fullständig återvinning av matavfall. Ändå ökade den biologiska återvinningen, där rötslam, biogas och kompost görs av matavfall, med 7 procent på ett år.

Nyligen skrev tidskriften Filter om hur insamlat svenskt kvicksilver, som sänts till Tyskland för slutförvar, sålts illegalt. Det reser frågor kring hanteringen av farligt avfall, säger Weine Wiqvist:

 – En lärdom man måste dra av detta är att det behövs bättre kontroll och uppföljning för att vi ska vara säkra på att den återvinning vi vill åstadkomma inte i själva verket är en ren illegal verksamhet, avslutar Weine Wiqvist.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".