Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Positiv rysk bild av Sverige

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 06.00
Astrid Lindgrens figurer populära
(2:03 min)
Smörgåsbord och Pippi Långstrumpböcker.
Smörgåsbord och Pippi Långstrump är en del av det som ryssar förknippar med Sverige. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Ryssars positiva inställning till Sverige har inte förändrats de senaste tre åren, trots en generellt större antivästlig retorik officiellt. Det visar en opinionsundersökning som Levadainstitutet gjort på uppdrag av svenska ambassaden i Moskva.

Det är via Karlsson, Pippi, Emil och Rasmus som ryssar byggt sig en positiv bild av Sverige och det svenska. Den bilden byggs också av smörgårdsbord, Ikea, Oriflame och ribbstolen.

Det oberoende Levadainstitutet har för tredje året i rad undersökt hur ryssar uppfattar Sverige. Opinionsundersökningarna baseras på svar från 1 600 ryssar i olika åldrar, med olika utbildning och från hela Ryssland. Mest positiva till det svenska är unga ryssar, som bor i storstäder.

Smörgårdsbordet som på ryska kallas sjvedskij stol eller svenskt bord, välstånd, hög levnadsstandard och högt utvecklat land är de tre toppkriterier för vad ryssar säger sig först komma att tänka på när det gäller Sverige.

Men högt i den listan ligger också Astrid Lindgrens Karlsson på taket, sjvedskij cimja - det vill säga svensk familj, som i rysk mening betyder en friare familjebildning än den traditionella mamma-pappa-barn, svensk vägg, som är gympasalens ribbstol, ABBA, hockey, svenska bilar och Ikea.

Eftersom bara två miljoner ryssar varit i Sverige är det andrahandsinformation, som formar deras bild. Framförallt har de byggt sin uppfattning från skolan, tv och litteraturen. Särskilt barnböcker av Astrid Lindgren, där den populäre Karlsson på taket är i särklass.

Sverige verkar inte ha påverkats lika mycket av den ryska anti-västliga retoriken, som Storbritannien eller Tyskland, enligt opinionsinstitutet Levada.

Stick i stäv med en utbredd uppfattning att ryssar uppfattar Sverige som mer fientligt mot Ryssland och ryssar noterar Levada att bara en procent av ryssarna såg Sverige som fientligt inställt till Ryssland. I Levadas egna topplistor över "fiendeländer", som ryssar nämner, förekommer Sverige inte alls.

Och även om få besökt Sverige är intresset fortfarande stort att resa till Sverige, ett intresse som inte minskat de senaste tre åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".