Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljontals människor i världen lever som moderna slavar

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 21.50
"Företag måste ta ansvar"
(2:08 min)
Textilfabrik i Indien och jordgloben, Foto: TT
Modernt slaveri är utbrett i världen (tv: textilfabrik i Indien). Foto: TT (Montage: Sveriges Radio)

Nästan 46 miljoner människor i världen tvingas leva som slavar. Och två tredjedelar av dessa lever i Asien, visar en global rapport som australiska Walk Free Foundation gjort.

En modern slav återfinns, enligt rapporten, bland annat inom trafficking, tvångsarbete, sexarbete och tvångsgiftermål.

Mark Taylor som leder organisationen Global Fund to End Slavery menar att så många slavar finns i Asien beror på utvecklingen i regionen och det stora behovet av arbetskraft.

– Många moderna slavar återfinns inom det arbetsintensiva jordbruket så som bomullsindustrin men också inom tegeltillverkning i Indien och Pakistan.

– I de mer utvecklade länderna i Asien hittar man dem oftast inom den modernare industrin, så som klädindustrin eller mobiltelefonfabriker. Där jobbar oftast migrantarbetare från närliggande länder, säger Mark Taylor till tv-kanalen Channel News Asia.

Det finns ingen gemensam internationell norm för när man kan anses vara en slav. Men ett kriterium som nämns i rapporten är att man självmant, på grund av olika anledningar, inte själv kan sluta sitt jobb.

Den australiska organisationen Walk Free Foundation har intervjuat 42 000 människor i 25 länder. I dessa länder bor 44 procent av jordens befolkning.

Indien är det land i världen som enligt rapporten har flest slavar med över 18 miljoner. Men världens näst största nation får också beröm i rapporten eftersom man de senaste åren börjat både stifta lagar och själv använda ordet modernt slaveri.

Länder i väst är de som agerat mest för att minska slaveriarbetet, men varnas i rapporten för att se upp med tanke på det stora inflödet av flyktingar som alltid är mest utsatta för att bli slavar.

Och både rapporten och Mark Taylor menar att det ända sättet att få stopp på slaveriet är att regeringar och företag arbetar ihop för att lösa problemet.

– Företag måste ta ansvar att se att det inte finns slavarbete någonstans i produktionskedjan och regeringar måste stifta lagar och se till att de efterföljs, säger Mark Taylor.

Katharine Bryant på Walk Free Foundation lägger till att vi alla också kan se till att det blir ett slut på slaveriet.

– Genom att själva syna och ställa krav på de produkter vi köper. Att kontrollera att de inte tillverkats av slavar, säger hon till Channel News Asia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".