Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SD backar mest i SCB:s partiundersökning

Uppdaterat tisdag 31 maj 2016 kl 12.36
Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 11.07
Ett övertag för de rödgröna partierna
(2:39 min)
Richard Jomshof, SD och Amanda Lind, MP.
1 av 2
Richard Jomshof, SD och Amanda Lind, MP. Foto: Janerik Henriksson / Tomas Oneborg / TT
Acko Ankarberg, partisekreterare för Kristdemokraterna, och Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare.
2 av 2
Acko Ankarberg, partisekreterare för Kristdemokraterna, och Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare. Foto: Jonas Ekströmer / Maja Suslin / TT

Sverigedemokraterna är det parti som backar mest i den partisympatiundersökning som SCB publicerade i förmiddags. Moderaterna som får en del av Sverigedemokraternas tidigare sympatisörer, går framåt något.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof tycker ändå att det här är bra siffror för partiet.

– Det är inte förvånande att vi backar något efter den här extrema situationen och den här väldigt bra mätningen vi gjorde i höstas. Nu när vi har en situation då till exempel Moderaterna har börjat låna våra frågor är det klart att det kortsiktigt också påverkar Sverigedemokraterna.

• Vad är det då som ska göra att Sverigedemokraterna börjar öka igen?

– Det är helt enkelt att vi fortsätter att föra vår politik och visa att vi är de enda som är trovärdiga i de här frågorna. Jag är övertygad om att väljarna kommer att se det också.

Sverigedemokraterna tappar drygt 2,5 procentenheter till 17, 3 procent. Ungefär hälften är så kallade soffliggare som lämnar partiet, andra hälften går till Moderaterna som ökar med 1,2 procentenheter till 24,7 procent. Tomas Tobé är partisekreterare:

– Det är ju positivt att Moderaterna ökar och jag tror att det handlar om att vi fokuserar på att vi ska minska kostnader för bidrag och migration och istället stärka polisen, skolan och satsa på fler enkla jobb.

De övriga allianspartierna backar lite grann och Kristdemokraterna får sin sämsta notering sedan 1991 då de kom med i SCBs mätningar.

– Vi behöver vända utvecklingen. Vi behöver göra kraftfulla förändringar i hur vi arbetar och hur vi når väljarna. De här siffrorna måste man ta på allvar, Acko Ankarberg, KD:s partisekreterare.

• Vad har partiledarbytet haft för effekt på partisympatierna?

-- Det tar tid att bygga en långvarig relation med väljarna.

Uppåt går det däremot för Vänsterpartiet som går framåt med 1,3 procentenheter till 6,8 procent. Även socialdemokraterna går framåt med nästan två procentenheter till 29,5 procent. Partiet drar väljare från miljöpartiet och vet ej-gruppen, de så kallade soffliggarna. Sammantaget har de rödgröna partierna ett övertag med 41 procent medan alliansen får 39,3 procent.

– Det är fortfarande under valresultatet, men jag är nöjd med att vi ökar jämfört med förra mätningen. Det ser jag som ett kvitto på att Stefan Löfven styr regeringen i rätt riktning. Men vi måste fortfarande gå upp, vi ligger under valresultatet, säger Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare.

• På vilket sätt har miljöpartiets kris de senaste veckorna påverkat er?

– Det vet jag inte. Vi har ett utmärkt samarbete i regeringen. Miljöpartiet har tagit ett stort ansvar i en för Sverige mycket svår tid. I höstas hade vi en situation med asylmottagandet som regeringen hanterade och där miljöpartiet tog ett mycket stort ansvar.

Bland de rödgröna är det Miljöpartiet som backar, med 1,2 procentenheter till 4,7 procent. Mätningen är gjord efter och under den senaste tidens ministeravgångar och språkrörsbyte.

– Jag tror att det finns många olika förklaringar bakom. Den största förklaringen är den senaste tidens turbulens med många olika bakgrunder. Att ett litet parti i mitten av en regeringsperiod går ner är inte ovanligt, säger Amanda Lind, partisekreterare för MP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".