Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Industrin sponsrar vården med 750 miljoner

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 21.07
Läkare sponsras med miljoner
(1:48 min)
Sjuksköterska drar en säng med patient i en korridor på sjukhuset. Hundrasedlar i rad. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Sjuksköterska drar en säng med patient i en korridor på sjukhuset. Hundrasedlar i rad. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

I dag offentliggjorde läkemedelsindustrin för första gången storleken av de ersättningar som betalas ut till sjukhus, kliniker och enskilda läkare.

Förra året betalade läkemedelsbolagen ut omkring 750 miljoner i Sverige för kliniska läkemedelsprövningar, föreläsningar, utbildning och marknadsföring i samband med medicinska möten.

Inom en månad väntas industrin i Europa också publicera motsvarande siffror.

Förra året betalade läkemedelsbolagen ut omkring 750 miljoner kronor till hälso- och sjukvården och till enskilda läkare i Sverige.

Det framgår av den öppna redovisning som i dag publiceras i en databas på Läkemedelsindustriföreningens hemsida.

Pengarna betalas ut som ersättning för forskning, men också som arvoden för tjänster åt företagen och sponsring av medicinska möten.

– Det är nödvändigt för läkemedelsbolagen att arbeta tillsammans både med sjukvården och den akademiska forskningen för att utveckla morgondagens läkemedelsbehandlingar, säger Anders Blanck, som är vd för Läkemedelsindustriföreningen.

– Man behöver det expertstöd och den kompetens som finns i sjukvården. Det är där de riktiga läkarna med den riktiga yrkeskompetensen finns, den finns oftast inte i företagen. Man köper in den kompetens man inte har internt, säger Blanck.

Sverige och Finland är först med publiceringen av industrins ersättningar till vården, men de övriga medlemsföretagen i Europa kommer att redovisa sina siffror inom någon månad.

I databasen finns namn på de läkare som fått personliga arvoden förutsatt att de medgett att siffrorna får publiceras, men också ersättning till enskilda kliniker och sjukhus för läkemedelsprövningar.

Kostnader för sponsring av medicinska möten och konferenser redovisas också.

Men kan en läkare som arvoderas av industrin vara oberoende?

– Ja, en läkare som anlitas av ett företag i någon form, gör ju det för att man har en viss expertis eller viss kompetens. Och det är sannolikt att en läkare som anlitas av ett eller flera företag också är attraktiv till exempel för att anlitas inom ramen för andra föreläsningsuppdrag eller i akademin. Det innebär att de här personerna har flera uppdrag och har inkomst från flera olika håll, säger Anders Blanck.

Finns det en risk att en sådan läkare oftare skriver ut läkemedel som man forskat på eller föreläst om?

– Återigen tror jag att det finns nog en förutsättning att man är framstående inom sitt område, det är den expertisen man vill ha. Man vill jobba med dem som är ledande inom sina områden.

– Många av de här personerna är med i forskningsfronten och hänger med vad som händer och är därigenom kanske också mer intresserade av att pröva nya behandlingsformer. Men det har jag inga belägg för och jag tror inte att den risken är så stor givet alla de kontrollmekanismer som finns i systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".