Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill inte ta ställning till höghastighetsjärnväg

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 17.40
"Vi behöver ett bredare beslutsunderlag för att ta ställning"
(2:03 min)
Infrastrukturminister Anna Johansson (S)
Infrastrukturminister Anna Johansson (S). Foto: Maria Repitsch/SR & Henry Montgomery/TT

Trafikverket gav i dag besked om att man pressat kostnaden för den planerade höghastighetsjärnvägen i södra Sverige till 230 miljarder kronor. Enligt en tidigare beräkning skulle kostnaden kunna landa på över 300 miljarder.

Men trots den här nya kostnadsberäkningen, så är regeringen ännu inte beredd att fatta beslut om att satsningen på höghastighetsjärnväg verkligen ska genomföras.

– Vi behöver veta vilken samhällsnytta vi kan få av de här banorna, vi behöver titta på vilka finansieringsmöjligheter vi har, innan vi kan ta ställning, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Den nya kostnadsberäkningen på 230 miljarder kronor, är betydligt lägre de upp emot 320 som Trafikverkets förra beräkning visade - men fortfarande nästan 100 miljarder mer än vad allianspartierna räknade med 2014, när de gav beskedet att också de var beredda att satsa på höghastighetsjärnväg.

Liberalerna gav i helgen besked om att partiet säger nej till satsningen på höghastighetståg. Och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson menar att kostnaden fortfarande är för hög.

– Och det riskerar att få effekten att det tränger undan underhåll av dagens järnväg, och det kommer ske på bekostnad av andra angelägna investeringar, säger Mats Persson.

Trafikverket presenterade i dag också en beräkning av vad det skulle kosta att istället rusta upp och bygga ut befintliga stambanor. Den siffran landade på 130 miljarder, om tågen ska kunna köra 250 kilometer i timmen.

Men det alternativet förkastas av Miljöpartiet, som är det parti som tydligast tagit ställning för en satsning på höghastighetsjärnväg. Kapaciteten skulle bli för låg, säger Miljöpartiets Karin Svensson Smith.

– Folk vill komma i tid med tåget och fler vill kunna slippa vara beroende av bil och flyg. Och då måste vi ha mycket större kapacitet än vad nuvarande järnväg ger.

Förutom Liberalerna har också Sverigedemokraterna tidigare satt ner foten och sagt nej höghastighetståg, medan övriga partier ännu inte tagit ställning.

Centerpartiet och Moderaterna menar att bollen nu ligger hos regeringen.

– Regeringen måste återkomma med en samlad bedömning. Hur ska man kunna finansiera ett sånt här paket utan att tränga undan andra viktiga investeringar eller de stora underhållsbehov vi har, frågar sig Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".