Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler och fler afghaner på flykt i hemlandet

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 01.22
Amnesty: Säkerhetsläget försämras stadigt
(1:39 min)
Karta över Afghanistan
Foto: CartoDB.

I Afghanistan har antalet människor som flyr undan våld och strider, men som finns kvar någon annanstans inom landet, ökat dramatiskt de senaste tre åren. De så kallade internflyktingarna är i dag 1,2 miljoner jämfört med 500 000 för tre år sedan, samtidigt som afghaner utgör en av de största flyktinggrupperna utanför landet.

Olof Blomqvist, Sydasienansvarig på Amnesty säger från Kabul att säkerhetsläget stadigt försämras.

– Fler afghaner dör i dag än på de senaste 15 åren. Talibanerna är starkare än någonsin och konflikten har spridit sig väldigt mycket geografiskt i Afghanistan.

– Om man läser media i många västerländska medier, så kan man få intrycket av att kriget är över och västerländska länder har lämnat landet som en fredlig och säker stat, men läget är det rakt motsatta, fortsätter Olof Blomqvist.

De civila kommer i kläm i striderna mellan talibaner och militären. Dödssiffrorna bara stiger. Människor flyr i första hand till städerna för att överleva, men lever under mycket eländiga förhållanden. De letar mat i sopor och saknar vatten, vård och skydd. Flyktingarna inom Afghanistan är de som har de allra svårast, enligt Olof Blomqvist.

– Internflyktingarna är de fattigaste. Det är de som inte har råd att betala människosmugglare för att fly och ta sig till Europa, säger han. De är de bortglömda offren.

1,2 miljoner flyktingar inom landet, många miljoner utanför. Afghaner på flykt har överlag en svår ställning i dag. I EU:s avtal med Turkiet är det bara syriska flyktingar som på sikt har en chans att komma till Europa. Alla andra ska motas tillbaka, även afghaner.

– Det är otroligt deprimerande att höra europeiska länder tala om Afghanistan som ett säkert land. Det som är tragiskt med Afghanistan är att det har blivit den bortglömda delen av flyktingkrisen, fortsätter Olof Blomqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".