Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskt bistånd kan bidra till förtryck i Kambodja

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 06.23
"Ingen här trodde att det skulle bli en fristående myndighet"
(2:46 min)
Man sitter på café. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Virak Ou som driver tankesmedjan Framtidshoppet. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

FN och EU har de senaste dagarna uttryckt sin oro över utvecklingen i Kambodja. Allt fler oppositionspolitiker och människorättsaktivister fängslas med hjälp av lagar och statliga institutioner som byggts upp med hjälp av bistånd från bland annat Sverige.

Antikorruptionsmyndigheten, som används flitigast för att fängsla oppositionella, har skapats och drivs med hjälp av biståndspengar från både Sverige och EU. Under den nuvarande biståndsperioden, 2014-2018, ger Sverige totalt en miljard svenska kronor till Kambodja.

Virak Ou som driver tankesmedjan Framtidshoppet säger att det redan från början var uppenbart att Antikorruptionsbyrån och dess lagar bara var ett sätt för premiärminister Hun Sen att försöka behålla makten.

– Det är sorgligt att de internationella utvecklingsorganisationerna inte lärt sig något av tidigare misstag runt om i världen. Ingen här trodde att det skulle bli en fristående myndighet, säger Virak Ou och syftar på hur anti-korruptionslagen nu används för att fängsla oppositionspolitiker och människorättsaktivister.

– Hur ska den någonsin kunna bli självständig när den helt styrs av premiärministern, fyller han i.

Regeringen säger att de endast försöker stoppa oppositionella från att avsätta regeringen och skapa kaos i landet. I helgen släppte de en video där de varnar för vad som kan hända ifall en befolkning använder sina rättigheter för mycket.

– Se vad det överdrivna användandet av mänskliga rättigheter i Syrien och Libyen ledde till förkunnar videon med bilder från de krigsskadade länderna. Sedan tar försvarsminister general Banh till orda.

– Vi har redan gått igenom dessa svarta dagar, säger han samtidigt som bilder från Röda Khemertiden visas på videon. Vi kommer stoppa alla protester för de leder bara till anarki, säger försvarsministern.

Videon är ytterligare ett steg i regeringens skrämseltaktik som enligt oppositionella är ett led i premiärminister Huns Sens valkampanj inför det nationella valet 2018.

När frivilligorganisationen Licadho lade upp fakta kring de 29 politiska fångar som gripits det senaste året anklagades de för att försöka störta regeringen. Nu riskerar alla anställda att gripas. Naly Pilorge i Lichado uppmanar biståndsgivare att pressa regeringen att upphöra med förtrycket.

– Om det inte sker kommer våldsamheterna bara att öka, säger hon.

Oppositionspolitikern Eng Chai Eng är än mer pessimistisk, ifall det internationella trycket på regimen att ändra kurs inte blir tillräckligt tydligt.

– Risken är stor att vi ramlar tillbaka de mörka dagarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".