Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Antalet vargar minskar i Sverige

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 07.59
Tomas Meijer, SVA: "Hälsostatusen är inget som i nuläget bekymrar mig"
(1:28 min)
Vargar på Järvzoo. Foto: Yvonne Åsell / TT
Vargar på Järvzoo. Foto: Yvonne Åsell / TT

Inventeringen som skedde mellan oktober och mars visar att det finns omkring 340 vargar i Sverige, mot 415 under vintern 2014-2015.

Siffrorna är inte statistiskt säkra, det verkliga antalet kan ligga mellan 269 och 442, enligt Naturvårdsverket. 

– Det är ju vilda populationer så det är mycket som kan variera som vi inte har kontroll på, säger enhetschef Maria Hörnell Willebrand på Naturvårdsverket.

– Dels kan det födas färre valpar än man kanske hade förväntat sig. Vi har haft licensjakt, de två sista årens borttagande av hela revir har förmodligen lett till att det återetablerats par som ännu inte har fått ungar.

– Sedan är det skyddsjakt och så finns det också illegal jakt som vi inte heller har kontroll på. 

Den svensk-norska vargstammen bedöms till 430 djur, ett antal vargar rör sig över gränsen.

Antalet vargar är inte avgörande för status i den inavlade svenska vargstammen. Det spelar stor roll om nya obesläktade vargar tar sig in i Sverige och förökar sig. Naturvårdsverket bedömer att vargstammen kan ha gynnsam bevarandestatus med ca 300 vargar i Sverige om en obesläktad varg vart femte år förökar sig.

Förhoppningarna på det invandrade vargparet som tidigare flyttats norrifrån till Tiveden har grusats. Deras tidigare valpar är döda och bara en varg av det paret finns kvar.

– Nu har en hanne bildat par med en tik i Dalarna, där finns stor sannolikhet för en föryngring i år, säger Maria Hörnell Willebrand.

Trots att den skandinaviska vargstammen är så inavlad att vargarna i genomsnitt är lika nära besläktade med varandra som helsyskon, så mår den ändå rätt bra, säger Tomas Meijer, som är rovdjurssamordnare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Jag skulle säga att vargpopulationen är tämligen frisk, med få avvikelser. Så sjukdomsläget och hälsostatusen hos vargarna är inget som i nuläget bekymrar mig.

SVA tar emot och undersöker vargar som skjutits under exempelvis licensjakt men även trafikdödade djur. Väldigt få har visat några tecken på att ha defekter till följd av inavel. 

– Inavel kan slå på olika sätt. Man ska va medveten om att det finns väldigt många olika djurarter som har en hög inavelskoefficient, men där det inte är något problem för populationen, säger Tomas Meijer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".