Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kyrkans resor

Chatt om kyrkans resor: Var är revisorerna?

Uppdaterat onsdag 1 juni 2016 kl 15.19
Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 09.53
Alexander Gagliano, Bo Göran Bodin.
Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Ekots granskning av kyrkans resor har väckt många frågor. Ekots reportrar Bo Göran Bodin och Alexander Gagliano har svarat på ett stort antal frågor från våra lyssnare och läsare under eftermiddagen.
Här är deras svar.


UNdrande: varför ska vi chatta med reportrarna?

Maria Gustafsson: Hej! Vår granskning har väckt många reaktioner och frågor som våra granskande reportrar gärna vill kunna svara på. Tex varför denna granskning, hur de har gått tillväga, har de missat någon frågeställning? osv /Med vänlig hälsning Maria. moderator.

11:02, 1 June 2016

Maria Gustafsson, Ekot: Hej och välkomna till chatten om vår granskning av kyrkans resor. Jag heter Maria Gustafsson och är moderator. Du kan ställa dina frågor redan nu till våra reportrar som kommer att sitta beredda vid sina datorer från klockan 14.00.

11:38, 1 June 2016

Maria Gustafsson, Ekot: Hej! Om tio minter sätter våra reportrar igång med att svara på era frågor om deras granskning av kyrkans utlandsresor. Välkomna hit!

13:51, 1 June 2016

Maria Gustafsson, Ekot:
De har redan kommit in ett stort antal frågor och jag hoppas att BG Bodin och Alexander Gagliano hinner svara på så många som det bara är möjligt.

13:52, 1 June 2016

Maria Gustafsson, Ekot: Efter chatten kommer vi att publicera en podd om vår granskning. Det är ett längre reportage där vi bland annat berättar mer om hur våra reportrar arbetade.

13:58, 1 June 201614:01, 1 June 2016

Ulla : Apropå summorna som nämns för konferensresor i reportagen. Har ni jämfört priset med ex.vis lika många dagar på en stiftsgård, inklusive allt?

Bo Göran Bodin: ~~Hej, nej det har vi inte gjort. En intressant sak i sammanhanget är väl också att resorna tenderar att bli betydligt längre en konferens på en lokal i närheten. Tror inte en hel arbetsvecka skulle ägnas åt det.

14:01, 1 June 2016

Annika: Jag som anställd inom Svenska kyrkan vill gärna ta mig själv, mina arbetskamrater och min chef i försvar, övertygad som jag är om att merparten av de resor som redovisats faller inom normen, och skattereglerna, för vad en arbetsgivare kan erbjuda i form av normal personalvård och utveckling. Sen så är det som med all annan medlemsfinansierad och skattefinansierad verksamhet att medlen ska brukas eller förbrukas med förstånd. Antalet anställda är väl en sisådär 20 000 personer fortfarande och antalet förtroendevalda tror jag är lika stort. Svenska kyrkan erbjuder genom sin demokrtiska uppbyggnad och sitt öppna förhållningssätt alla som så önskar en möjlighet att vara med och påverka och ta ansvar för hur verksamheten bedrivs. Det är kyrkoval igen i september 2017, gör din röst hörd!��

Alexander Gagliano: Hej Annika! Tack för dina synpunkter och tankar.

14:01, 1 June 2016

Maria Gustafsson, Ekot: Nu sitter Alexander Gagliano och Bo Göran Bodin vid sina datorer och håller just nu på att svara på alla era frågor, de är många. Men forsätt att skicka in fler. /Maria webbred och moderator

14:02, 1 June 2016

Janne "Jesus" Josefsson: Hur ställer ni er till Visby stiftsdirektor Christer Engelhardts uttalande? https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1473169 Hur reagerar ni på den selektiva censuren i ABs kommentarsfält, där negativa kommentarer får vara kvar men där informationsberikande inlägg censureras och tas bort?

Bo Göran Bodin: ~~Hej, det där rör ju Aftonbladets granskning. Vi har – vilket man ju kan tro – inte haft något samarbete med dem. Jag har bara följt deras jobb som vanligt tidningsläsare och kan inte värdera kyrkans svar och agerande. Tyvärr.

14:03, 1 June 2016

Arne: Det är ju frivilligt att vara med i kyrkan, så varför tycker ni det här är intressant? Granska slöseri med skattemedel istället.

Alexander Gagliano: Hej! Just eftersom medlemmarna frivilligt ger en procent av sin lön varje år till Svenska Kyrkan är det relevant att uppmärksamma sådant som människor inte känner till att pengarna används till. Angående granskning av skattemedel håller jag med dig helt. Det ska vi fortsätta göra också.

14:03, 1 June 2016

jerker: Finns det inga regler för hur kyrkan representanter skulle agera och tänka på att stödja församlingarna i stället för att samla till sig egna fördelar?

Bo Göran Bodin: ~~Hej, det tycks finnas policys som gäller resor i de flesta församlingar. Men vi ha fått många indikationer på att de ska skärpas, ffa vad gäller alkohol mm.

14:03, 1 June 2016

Johan B : Var är revisorerna? Borde inte dom kommenterat detta i revisionsberättelsen?

Alexander Gagliano: Många vi intervjuat har sagt att revisorerna godkänt resorna. Så de demokratiska organen verkar ha godkänt detta. Däremot är det mer tveksamt om vissa krognotor vi hittat egentligen skulle ha gått igenom.

14:04, 1 June 2016

Jämte: Var finns revisorerna i det här? Kyrkans räkenskaper ska väl också granskas av revisorer.

Alexander Gagliano: Hej Jämte! Se var till Johan B.

14:04, 1 June 2016

helena knutsson: Hej, det skulle vara bra att ha en tabell där alla kyrkans resor sammanfattas och kostnad per person finns i en kolumn sedan kan man räkna ut hur mycket resandet har kostat och vilka församlingar/politiker/anställda som sticker ut. Ni är ju duktiga på att göra tydliga diagram om politik, kan ni inte prova med detta? Det känns som att svenska kyrkans folkvalda och anställda har fått en "företagskänsla" (jag tänker bl a på finansvärldens anställda som enligt en tidigare omtalad undersökning försörjer sig själva först...)

Bo Göran Bodin: Hej, tack för input. Vi får ta ett snack om vi ska utöka tabellen. I de fall kostnaderna sticker ut per person hoppas jag att vi har redovisat det i den löpande texten. Kulturen i kyrkan är intressant, tack för tankar om den.

14:04, 1 June 2016

Magnus: Aftonbladet började ju samma dag som ni rapportera om sin granskning av kyrkan - har ni samarbetat på något sätt?

Bo Göran Bodin: Vi har – vilket man ju kan tro – inte haft något samarbete med dem. Märkligt nog har vi en längre tid granskat Svenska Kyrkan samtidigt utan att veta om det.

14:05, 1 June 2016

Staffan: Hej, man kan väl inte jämföra kostnaderna för församlingarnas personalresor med pengar i kollekten! De har väl inget med varandra att göra?

Bo Göran Bodin: ~~Hej, vi säger ju inte att kollekten använts till resorna. Däremot tycker vi det är intressant som jämförelse, för att skapa begriplighet, att resorna ofta kostar mångdubbelt som kyrkobesökarna skänker.

14:06, 1 June 2016

Jan Wahlin: Hej! Har ni upptäckt församlingar som har policy-dokument där inköp av alkohol inte är tillåtit, men där ändå gjorts alkoholinköp? Har ni någon uppfattning om ungefär hur stor andel av församlingarna som saknar dokument om "nolltolerans" för inköp av alkohol?

Alexander Gagliano: Hej! Många av de vi granskat har alkoholpolicys som medger alkoholinköp. Däremot har ansvariga, vid frågor om alkohol de köpt på resorna, varit besvärade av uppgifterna.Flera säger att alkohol till lunch t ex inte är acceptabelt. Ett pastorat, Söderhamn, hade ingen policy. Nu ska de inrätta en sådan. I övrigt har vi inte gjort en undersökning om olika policies. Så jag kan inte säga hur stor andel som saknar eller som har.

14:06, 1 June 2016

Nils: Som medlem i kyrkan är jag glad att ni granskar hur vår kyrkoavgift används. Ännu mer glad är jag över resultatet, eftersom jag inte hittar något i ert reportage som jag riktigt kan uppröras över. Som licensbetalare, är jag lite mer tveksam. Är verkligen Osloresan för gratisarbetande förtroendevalda i Solberga pastorat (eller vilket det nu var) det allvarligaste samhällsproblemet att lägga era gräv-resurser på? Varför avbröt man inte, om man inte hittade något riktigt relevant? För övrigt har jag svårt det grepp ni använder er av, att fråga någon på stan om hen tycker det är OK att använda X tusenlappar för Y, utan att relatera siffrorna till något. Givetvis är ryggmärgsreflexen på den ledande frågan ”nej”. En resa för 1 mkr låter ju tex helt orimlig, om man inte vet att det var nästan 100 pers med. Ja, detta kanske lät lite gnälligt, men det är ju för att ni i allmänhet gör så brännande och relevant journalistik. Men, alla kan ju få en snedträff, så jag hoppas ni snart tar nya tag :-)

Alexander Gagliano:
Hej! Vi tar nya tag. Lovar! :)

14:07, 1 June 2016

Per M: Bra att det granskas. Visst reser vi anställda en del t ex i tjänsten och i utbildningssyften. Men jag hoppas att ni läser statistiken noga. Även "vanliga" medlemmar erbjuds ju en del resande. Konfirmander, ungdomsgrupper, körsångare i alla åldrar, förtroendevalda och arbetsgrupper av olika slag. Fast någon lyx är det ju knappast frågan om då...

Bo Göran Bodin: Hej, vi inser att det är en del av kyrkans verksamhet att resa. Därför har vi helt uteslutit konfirmandresor, ungdomsresor, resor till biståndsprojekt mm. Det vi tittat på är de stora personalresorna för politiker och anställda.

14:08, 1 June 2016

Inte förvånad: Har reportrarna tittat på hur ansvarsutkrävandet fungerar i Svenska kyrkan? Om en medlem i en församling vars ledning varit på "värdegrundskonferens i Pattaya" (Humorn!) är riktigt riktigt missnöjd, finns det något sätt att utkräva ansvar? Man kan förstås avsluta sitt medlemskap, men om man vill verka inifrån systemet? Det är oerhört svårt att navigera i SK:s organisation när du dels har det politiska systemet (rådgivande eller beslutande?) och dels hela det företagsliknande systemet som är stift, kontrakt, församling med alla dess ålderdomliga titulaturer. Vem bestämmer, vem godkänner, vem ansvarar och vem kontrollerar?

Bo Göran Bodin: Hej, jag kan nog inte riktigt svara på det. Dessvärre. Men kyrkovalet finns ju, även om det är långt mellan dem.

14:10, 1 June 2016

Anna: Äntligen ett intresse för detta ämne. Undrar om ni tänker utvidga granskningen? Det finns många lyxbetonade vanor inom Sv.Kyrkan. Man kan ställa det i kontrast med hur man också utnyttjar gratis arbetskraft hänsynslöst. Jag är en av dem som utnyttjats, som arkivarie i 3 mån. Blev lovad anställning men löftet bröts. Jag ombads att 'städa bort' besvärande material i arkivet, t ex lunchnotor för 125.000:- kr på Göteborgs flyxigaste krogar. Finns mycket att gräva i alltså.

Bo Göran Bodin: Hej, vi är så klart superintresserad av alla bra tips. Mejla gärna mig! bo.goran.bodin@sr.se

14:11, 1 June 2016

Elde: Har det varit några svårigheter att få församlingarna att lämna ut reseräkningar och ekonomiska uppgifter? Fanns det församlingar som obstruerade och förhalade? Vad krävdes isåfall för att få ut uppgifterna?

Alexander Gagliano:


Hej Elde!
I det stora hela har det inte varit svårt att få ut handlingar och uppgifter. Kyrkan har beslutat att arbeta utifrån samma princip som exempelvis kommuner och myndigheter, dvs offentlighetsprincipen.
I vissa enstaka fall har församlingar muttrat när vi, kanske något ihärdiga, ställt frågor fem, sex gånger för att verkligen få helkoll på alla uppgifter. Men till slut har vi fått ut allt vi begärt.
Däremot finns det en hel del församlingar som inte alls svarat på vår föfrgåan. Vad det beror på vet vi inte. Fel mejladress? Dåliga rutiner för att svara på inkommande mejl? Vet inte.

14:11, 1 June 2016

Uffe: Det är bra att detta kommer fram i ljuset det ni missat i er granskning är stiftskansliens resor. Där finns många frågetecken. Tittar ni på Uppsala stift bara i år och 2015 finns många ? teckenoch riktigt sprängstoft

Alexander Gagliano: Tack Uffe! Vi hoppas komma med uppgifter om detta också.

14:13, 1 June 2016

Arne: Det är ju frivilligt att vara med i kyrkan, så varför tycker ni det här är intressant? Granska slöseri med skattemedel istället.

Bo Göran Bodin: Hej, det är ju så klart som du säger. Vi tänker ändå att de 6,2 miljoner svenska som är med i kyrkan har ett intresse av vad deras medlemspengar används till. Av det stora gensvaret vi fått sedan i går, tror jag många tänker så.

14:13, 1 June 2016

f.d. kyrkorådsledamot: Jag har tidigare suttit med i ett kyrkoråd. De som sitter där är ofta politiker som inte platsat i kommunfullmäktigevalet. De är ofta inte involverade i kyrkan och är som vem som helst utan större intresse av kyrkan men vill ha sitt partis åsikter med i hur kyrkan ska skötas. Klart att många av dessa ej annars engagerade i kyrkan, vill åka på betald semesterresa!

Alexander Gagliano:
Tack för dina tankar! Hör gärna av dig på alexander.gagliano@sveriesradio.se om du vill dela med dig om något tips angående den plats där du var verksam.

14:17, 1 June 2016

christer: Givetvis skall det få förekomma resor hos kyrkan. Begränsning t.ex 2000/ år och person som deltar. Mat och drych enligt gällande traktamente.

Bo Göran Bodin: Hej, tack för dina tankar och att du lyssnat.

14:19, 1 June 2016

Anna: Äntligen ett intresse för detta ämne. Undrar om ni tänker utvidga granskningen? Det finns många lyxbetonade vanor inom Sv.Kyrkan. Man kan ställa det i kontrast med hur man också utnyttjar gratis arbetskraft hänsynslöst. Jag är en av dem som utnyttjats, som arkivarie i 3 mån. Blev lovad anställning men löftet bröts. Jag ombads att 'städa bort' besvärande material i arkivet, t ex lunchnotor för 125.000:- kr på Göteborgs flyxigaste krogar. Finns mycket att gräva i alltså.

Alexander Gagliano: Hej Anna! Det du skriver låter väldigt intressant!
Mejla gärna mig på alexander.gagliano@sveriesradio.se

14:19, 1 June 2016

Jonas: Ingår det i Sv Kyrkans radikala klimatarbete att fara runt i flygmaskiner titt som tätt?

Bo Göran Bodin:
Hej, som jag förstått det har allt fler församlingar börjat ta sådan hänsyn. Det är en anledning att de ska dra ner på resorna, har det sagt.

14:19, 1 June 2016

Per: Hej Jag uppfattade häromdagen, i ett av inslagen om Svenska kyrkan och resandet, att någon/några av församlingarna spenderade mer pengar på den här specifika formen av kompetensutveckling (läs restauranger/fotboll etc) än vad som kom in i form av kollekt. När jag har lyssnat på nyheterna nu senast har jag inte hört just den uppgiften upprepas. Finns det någon tveksamhet härvidlag? Kan man jämställa en församlings inkomster och säga att allting som kommer in hamnar på 'samma konto' (dvs kollekt medlemsavgift etc)? Ifall jag vore församlingsmedlem (vilket jag inte är) skulle jag i så fall aldrig stoppa en spänn i bössan om jag på förhand visste att den här kronan kommer personalen supa upp i Grekland, plus en krona till som inbetalas via skattsedeln. (Här undrar man ju nästan om den tjänstgörande personalen i de olika församlingarna lever i... ja – nästan som i en sekt... Och om dom liksom tappar kontakten med verkligheten... (och ifall någon av dem tänkte: så länge ingen upptäcker... (dom borde läsa Strindberg)).) Per

Alexander Gagliano: Hej, vi säger ju inte att kollekten använts till resorna. Däremot tycker vi det är intressant som jämförelse, för att skapa begriplighet, att resorna ofta kostar mångdubbelt som kyrkobesökarna skänker.

14:21, 1 June 2016

Peter: Hej, sympatiserar inte med kyrkans slöseri, men vad kostade SR’s personalfest? Den är ju garanterad betald av skattebetalarna.

Bo Göran Bodin: Hej, jag har inte riktigt koll på vad SR:s fest kostade. Tror medierna i p1 rapporterade om den. Personligen tycker jag det är problematiskt. Och konsekvensen att vi inte skulle granska andra för att sr har fest skulle ju vara riktigt illa. Vi har tänkt prata om det här i podden i em kl 16. En parantes är att sr och svt inte är skattefinansierade, det är ju licensen som betalar vår verksamhet.

14:22, 1 June 2016

Anna: Finns det någon rangordning på vilka kommuner som totalt sett har gjort av med mest pengar på resor?

Bo Göran Bodin: Hej, vi har inte redovisat det så. Delvis för att vi inte fått svar från alla församlingar. Men så vitt vi kan se i det material vi gått igenom har relativt fattiga församlingen Botkyrka rest mest med personal och politiker. 2, 8 miljoner kr sedan 2010.

14:23, 1 June 2016

Göran: Omfattas Svenska Kyrkan av offentlighetsprincipen efter skilsmässan från staten? Det är ju förutsättningen för att ni ska kunna rota i kvitton inom det offentiga.

Alexander Gagliano:
Hej. Kyrkan har beslutat att leva efter offentlighetsprincipen. Så det är det beslutet vi använt oss av när vi begärt ut alla kvitton mm.

14:24, 1 June 2016

Elde: Har det varit några svårigheter att få fram uppgifter och isåfall vad gjorde ni då? Har ni fått vända er till högre instanser för att tvinga motvilliga församlingar att lämna ut uppgifter?

Alexander Gagliano:
Nej, det har vi inte behövt göra. Som sagt, några muttrade, men till slut fick vi ut allt vi efetrfrågat. Men vissa har inte ens avarat och eftersom materialet blev så stort så har vi inte hunnit påminna dem.

14:25, 1 June 2016

christer: Givetvis skall det få förekomma resor hos kyrkan. Begränsning t.ex 2000/ år och person som deltar. Mat och drych enligt gällande traktamente.

Alexander Gagliano:
Tack för dina synpunkter!

14:26, 1 June 2016

Sonderling: Jag kan hålla med om att det är bra med en granskning men kan inte låta bli att känna att det finns element av den "Svenska avundsjukan" samt alkoholnoja i undersökningen. tex Det förekom alkohol på resan, -ja vi drack öl blev svaret.... Känns lite fjuttigt på samma gång.

Bo Göran Bodin: Hej, tack för dina synpunkter. Vi har redovisat det bla eftersom så många församlingar ser det som helt uteslutet att bekosta politker och anställdas alkohol. Men det är naturligtvis en fundering man måste ta hur mycket sådant vi ska rapportera om.

14:26, 1 June 2016

Maria Gustafsson, Ekot: Det kommer in ett mycket stort antal frågor till chatten just nu. Våra reportrar svara på så många de hinner. Vi har just nu förlängt chatten i ytterligare 20 minuter. Fram till 14.45. /Maria, webbredaktör och moderator

14:28, 1 June 2016

Nils F: De församlingar som inte finns med i er statistik. Har de skött sig? Eller bara haft turen att undgå er granskande lupp?

Alexander Gagliano:
Det finns en del församlingar som inte svarat på vår förfrågan och då mängder av material om massor med resor kom in från andra så valde vi att fokusera på de som svarat. Det finns ett gediget arbete för andra journalister att göra här, då det säkerligen finns många andra liknande resor på andra håll, som vi inte granskat. De som finns i listan är ett urval av de vi fått svar från, det är dessa vi valt att borra oss lite djupare i.

14:30, 1 June 2016

Thorsten Schütte: För att få proportioner på det hela: hur stort är antalet församlingar så så här tänjer på gränsen till det tillåtna i förhållandet till majoriteten församlingar som sköter sig. Och hur står sig Svenska Kyrkan i jämförelse till andra organisationer som t ex facket eller välgörenhetsorganisationer?

Bo Göran Bodin: Hej, det är svårt för oss att säga vilka som tänjer på gränsen till det som är tillåtet. Vi har plockat ut drygt 80 resor som vi tycker är intressanta och mer eller mindre tydliga av olika. Samtidigt finns det väldigt många församlingar som inte reser alls. Sedan finns det de där någonstans i mellan. Vi har inte fått svar från alla stift och inte hunnit/klarat av att gå igenom allt material. Så jag tror att man ska se vårt material som en massa exempel på hur det kan gå till. De jämförelse du efterlyser har vi tyvärr inte gjort.

14:32, 1 June 2016

Kyrkan: Det är bra att ni granskar svenska kyrkan. Men titta även på frirgeliösa samfunden vad det är som på går där. Speciellt Missions kyrkan som vissa tycker att de står för ärlighet Långt ifrån!!!!? En som är utsatt. Hälsningar Margareta Lindström

Bo Göran Bodin:
Hej, tack för att du lyssnat! tipsa gärna om du vet något: bo.goran.bodin@sr.se

14:34, 1 June 2016

Pierre Simonsson: Att ta upp Osloresan för ca 1500 kr / person var defintivt slöseri med tid för den kostnaden är högst normal. en relevant sak är att jämföra vad saker kunde gjorts hemma och för vilket pris det hade kostat. För att få en jämförelse. men det lade ni inte ner tid på. ni bara pratar om kostnader för vad de gjorde intwe vad kostnadenm hade varit om det gjort samma hemma. och det viktigaste är väl inte var man är utan vasd man gör.

Alexander Gagliano: Hej Pierre! Osloresan kostade inte 1500 per person. Det var kvällen på Wallmans, med mat, dryck och underhållning som kostade 1500. Ledsen om det var otydligt i rapporteringen.

14:34, 1 June 2016

Danderydsbo : Finns många andra oegentligheter inom kyrkan att granska utöver detta. Upphandlingar, hur och vem man rekryterat till ansvarsfull position t ex.

Bo Göran Bodin:
Hej, tack för att du lyssnat. Vi är så klart intresserad av alla tips. Mejla gärna: bo.goran.bodin@sr.se

14:34, 1 June 2016

John: sv"k verkar formligen bada i pengar. och det verkar finnas ett stort behov av att sysselsätta personal och förtroendevalda. Det som framkommit är trots allt bara toppen av ett enormt isberg. Hur mycket av grundlösa meningslösheter döljer sig inte på den vardagliga hemmaplan i form av krystade konferenser, otaliga möten och evigt kaffedrickande? Sv"k" ser ut att vara en försörjningsanstalt med goda möjligheter för den klåfingrige att sätta guldkant på tillvaron. Tack för ert jobb! Fortsätt granska denna koloss på lerfötter.

Bo Göran Bodin: Hej, tack för dina synpunkter och att du lyssnat!

14:35, 1 June 2016

Kerstin: Finns de församlingar som inte svarat alls listade någonstans så att vi kan läsa?

Alexander Gagliano: Hej! Nej det gör de inte. Vi har inte gjort en sådan sammanställning.

14:35, 1 June 2016

Maria Gustafsson, Ekot: Nu återstår tio minuter av vår redan förlängda chatt.

14:35, 1 June 2016

John: Det måste bli lättare att kunna lämna svenska kyrkan. Det borde vara möjligt genom bank-ID och en enkel trappknyckning på nätet. Rent skamligt att årligen lura av människor 1% av deras inkomst (motsvarar 3000.- kr på en årsinkomst av 300.000).

Alexander Gagliano:
Tack för dina synpunkter. Men det kanske mer är en fråga för Svenska Kyrkan.

14:36, 1 June 2016

Maria M: Jag har bott i Botkyrka och om de därifrån åkte till Turkiet för att bekanta sig med människor från andra länder så har de ju åkt lite väl långt. Hela världen finns i Botkyrka. Har själv bott i Alby och stormtrivts. Tack för bra reportage. ÄB:s kommentarer efteråt lär bara spä på ilskan.

Alexander Gagliano:
Hej! Ja, det var bland annat detsamma vi funderade på också. Varför åker man bort för att bli mer relevanta för invånarna i Botkyrka? Tack för dina tankar!

14:37, 1 June 2016

Jenny: Hur många kvitton/reseräkningar har ni begärt ut? Och hur många av dem har varit intressanta i bemärkelsen "krognotor" och "semesterresor"?

Bo Göran Bodin: Vi har kontaktat i stort sett alla församlingar. Dock inte fått svar från alla ännu. Vi har inte heller kunnat fördjupa oss i alla resor pga att jobbet tagit blivit så stort och tidskrävande. Vi har plockat ut drygt 80 resor som vi tycker är intressanta och mer eller mindre tydliga av olika skäl som vi granskat i detalj.

14:37, 1 June 2016

Robert: När vi syskon begravt vår Mor skulle pengarna för gravskötsel räcka 50 år efter 25 hörde dom av sig från kyrkogårdsförvaltningen och säger att pengarna är Slut nu får ni lägga till nu börja man ana varför detta vill jag inte vara med och finansiera nu lämnar jag Svenska kyrkan tackar för ett bra reportage!

Alexander Gagliano: Tack, Robert! Mejla mig gärna på alexander.gagliano@sverigesradio.se

14:39, 1 June 2016

Tobias: Jag tycker det kan vara dags att titta närmare på Humana igen. De verkar fortfarande blomstra och köra på, trots tidigare avslöjanden om, bland annat, slavliknande "ideellt" arbete. Tänker närmast på P3-dokumentären från 2014 om UFF ihop med den danska "utbildningsrörelsen" Tvind. Jag tror att det är snarliknande förhållanden som råder och att ägarna är nog fortfarande lika ljusskygga.

Bo Göran Bodin:
Hej, har inte riktigt koll på den organisationen. Men vet du något som inte varit omskrivet i media så mejla gärna mig: bo.goran.bodin@sr.se Tack för input.

14:40, 1 June 201614:41, 1 June 2016

Maria Gustafsson, Ekot: Vi har beslutat att förlänga chatten fram till klockan 15.00 så att så många som det bara är möjligt kan få svar på era frågor. Bo Göran Bodin och Alexander Gagliano tackar för ert engagemang och stora intresse.

14:41, 1 June 2016

John: sv"k verkar formligen bada i pengar. och det verkar finnas ett stort behov av att sysselsätta personal och förtroendevalda. Det som framkommit är trots allt bara toppen av ett enormt isberg. Hur mycket av grundlösa meningslösheter döljer sig inte på den vardagliga hemmaplan i form av krystade konferenser, otaliga möten och evigt kaffedrickande? Sv"k" ser ut att vara en försörjningsanstalt med goda möjligheter för den klåfingrige att sätta guldkant på tillvaron. Tack för ert jobb! Fortsätt granska denna koloss på lerfötter.

Alexander Gagliano: Tack för dina synpunkter! Vi undersöker vidare.

14:42, 1 June 2016

John: Varför lät man ärkebiskopen slippa undan så lätt igår? hon ljög bl a om att man var tvungen att resan så mycket för att man är en "global" kyrka. Det stämmer inte alls. svk är en nationell kyrka och hänger inte alls ihop med någon organisation.

Bo Göran Bodin: Hej, tack för att du lyssnat och dina tankar. Som jag förstått det tycker sv kyrkan att de har ett stort internationellt uppdrag, men det kan kanske diskuteras. Känner personligen att jag kan för lite om detta för att säga emot ärkebiskopen.

14:43, 1 June 2016

konstruktiv: hej, jag skulle vilja veta hur ni lägger upp arbetet dvs strateigier, val av sändningstider,samverkan mellan andra medier, tidningar, redaktioner?

Alexander Gagliano: Hej! Vi ska berätta mer om detta i vår special-podd som kommer kl 16 i dag på webben.

14:43, 1 June 2016

Torbjörn Larsson: Jag lyssnar just till definitionen av "studieresa", som är mycket hårt hållet hos de proffsiga arbetsgivare jag arbetat hos. Skatteverket håller också hårt på reglerna, fast de tillåter tydligen sånt som är i övrigt knutet till arbetet. Svenska kyrkan är inte en proffsarbetsgivare i den mån att vi har ett stort faktaunderlag (men ännu inte statistiska fakta) i reportrarnas grundliga arbete. [Disclaimer: Jag gick ur SK för mycket länge sen, fast av större anledningar än dess historiskt dåliga moral (ateist).]

Alexander Gagliano:
Hej! Tack för dina synpunkter!

14:45, 1 June 2016

Leslie Öqvist: Vad säger ni ang Ärkebiskop Jackeléns uttalande igår att det ni funnit ej har varit "olagligt". Inom näringsliv och föreningar och i enlighet med skattelagstiftningen är det olagligt att åka på konferens eller studieresa och sedan ägna sig åt något annat. Gäller inte samma lagstiftning för förtroendevalda och tjänstemän i kyrkans församlingar?

Bo Göran Bodin: Hej, tack för att du lyssnat. Vi har ju idag tagit upp den frågan om skatteaspekten på resorna. Vet inte om ärkebiskopen kände till något om detta igår - därav kanske hennes svar. Sedan är det väl skulle jag tror en fråga om det är "olagligt" även om deltagare skulle bli upptaxerade pga för mycket nöjesinslag. Skulle tro att det inte bedöms som brott.

14:45, 1 June 2016

Maria Gustafsson, Ekot: Missa inte vår special-podd om vår granskning av kyrkans utlandsresor. Klockan 16.00 går den att ladda ned och lyssna på. /Maria, webbred och moderator.

14:46, 1 June 2016

Janne: Har ni tittat på hur begravningsavgiften används?

Alexander Gagliano:
Tack för tipset! Nej, det har vi inte. Vet du mer? :)

14:47, 1 June 2016

Jenny: Ledsen att jag tjatar, men 80 resor som är intressanta för er men hur många resor gör kyrkan totalt som är "ok"?

Bo Göran Bodin:
Hej, igen fara. Det är inte vår uppgift att säga om resor är "ok" eller inte. Men för att mäkta med granskningen valde vi att titta närmare på ett antal resor som stuckit ut pga höga kostnader, märkliga resmål etc. Där har vi granskat program mm. Därmed väldigt många resor som vi inte tittat på alls. Så jag har svårt att svara på det.

14:49, 1 June 2016

Johan: Som anställd i Svenska kyrkan har jag inget emot att min arbetsplats genomlyses, däremot är det så frustrerande att folk generellt inte kan hålla begreppen isär. Som lite längre ner i chatten. Kyrkan medlemsavgift har inget med begravningsavgiften att göra, folk kan välja att lämna Svenska kyrkan bäst de vill men begravningsavgiften är en statlig skatt som alla måste betala. Frustrerande!

Alexander Gagliano: Tack för dina synpunkter!

14:50, 1 June 2016

John: ännu fler kommer nu att lämna sv kyrkan efter avslöjandena. det är redan många som har gjort det och intressant är att utträdestakten ökat markant sista året. 33% fler medlemmar lämnade svk nu i april jämfört med april förra året enligt svk:s egen statistik. Skulle vara intressant med en belysning av detta framöver. Tack för det utmärkta journalistjobb ni har gjort. Det lyfter hela Ekot flera snäpp uppåt.

Bo Göran Bodin:
Hej, tack för att du lyssnat! Jag tar för givet vi eller någon annan nyhetsredaktion kommer att kika på om medlemssifforna påverkas.

14:51, 1 June 2016

Elde: Det vore intressant att få en sammanställning på de församlingar som inte svarat. De har en skyldighet att tillämpa skyndsamhetsprincipen inom SV. K.

Alexander Gagliano:
Hej! Det är svårt att göra, då det ännu - de senaste dagarna - fortsätter att komma in material. Material vi inte kunnat gå igenom och inte heller haft med i vår rapportering.

14:52, 1 June 2016

M: Sollentunas kyrkoherde verkar ha åkt 6 gånger utom Europa under 2012-2014, ibland ensam ibland med några medarbetare. Sticker detta ut, eller är det tämligen normalt?

Bo Göran Bodin: Hej, tack för ditt intresse! Jag vet inte riktigt om det sticker ut, men kan inte säga att jag sett något resemönster som liknar det. Så helt vanligt torde det inte vara.

14:54, 1 June 2016

Leslie Öqvist: Utmärkt och belysande reportage som dessvärre visar att de personer som borde följa en högre moral och visa synnerligen gott omdöme i vissa fall/församlingar falerar och missbrukar församlingens förtroende.

Bo Göran Bodin: Hej,
Tack för dina synpunkter.

14:55, 1 June 2016

Janne: Avgifterna är väldigt olika beroende vart man bor, dessutom vet jag att det går till andra ändamål tex teaterverksamhet.

Bo Göran Bodin: Hej, sant. De skiljer sig åt. Ok - vet du något sticker ut på något märkligt sätt så tipsa mig gärna: bo.goran.bodin@sr.se

14:57, 1 June 2016

Undrar: Ni ska också granska varför många svenska förblir betalande meddlemmar i Sv. Kyrkan även om de inte är intresserad i kristna tron och gemenskapen. Det finns mycket i det statskyrka och folkkyrka tänkesätt som ställer till och leder till sådana här skandaler. Meddlemmar vet helt enkelt vad den kristna kyrkan handlar om. Kolla andra kyrkor runt världen och jämför (de är "fattiga", även i västerländer...)

Bo Göran Bodin:
Hej, tack för dina tankar och synpunkter.

14:58, 1 June 2016

Maria Gustafsson, Ekot: Nu är det dags att avsluta chatten. Tack så jättemycket för alla frågor.
Ekots reportrar Alexander Gagliano och Bo Göran Bodin tackar så mycket för ert engagemang och ska nu forsätta in i studion för att slutaföra en podd med ett nytt längre reportage samt "bakom-scenen-material".
Podden publiceras klockan 16.00 på sverigesradio.se sök på "Ekot granskar"
/Mvh Maria/webbredaktör och moderator

15:00, 1 June 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".