Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ygeman: Tvungna att upprätthålla Sveriges gräns

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 16.38
Gränskontroller förlängs till 11 november
(1:55 min)
Inrikesminister Anders Ygeman. Öresundsbron.
Sverige har tillsammans med flera andra länder begärt hos EU att få förlänga gränskontrollerna längre än vad regelverket normalt tillåter. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

I morgon kommer regeringen att besluta om att förlänga gränskontrollerna till i november. Även Danmark förlänger sin gränskontroll mot Tyskland.

– Det är för att kunna upprätthålla ordning och säkerhet, och se till att vi inte återvänder till den situation som vi hade förra hösten med större asylmottagande än vi hade kapacitet för, säger Anders Ygeman.    

Tillsammans med Danmark, Tyskland och en rad andra länder har Sverige begärt att få förlänga sina gränskontroller längre än de åtta månader som regelverket normalt tillåter.

Begäran fick grönt ljus från EU:s ministerråd den12 maj och tillståndet gäller i sex månader. Så därför förlänger nu Sverige sina kontroller till 11 november.

Sverige hade annars slagit i taket för gränskontroller den 12 juli.

Samtidigt minskar antalet asylsökande. I maj sökte drygt 2 100 skydd i Sverige. Det kan jämföras med oktober förra året när över 39 000 sökte asyl. Även om ingen vet hur situationen blir i höst tycker Anders Ygeman att kontrollerna är motiverade.

– Det är polisen som beslutar om omfattningen av gränskontrollerna så skulle de inte behövas, så kan också polisen besluta att ändra omfattningen av dem, eller platserna för dem, säger Anders Ygeman.

Den danska migrationsministern kommenterar den långa förlängningen i dag med att Danmark måste få säkra sina egna gränser i ett läge när EU:s yttre gränser inte kontrolleras på ett tillfredsställande sätt. Inrikesminister Anders Ygeman håller med.

– Ja, EU har inte lyckats upprätthålla den yttre gränsen och då har vi varit tvungna att i stället upprätthålla Sveriges gräns.

Nu har ni tillstånd att ha gränskontrollerna till i mitten av november. Kommer EU att få ordning på sin yttre gräns fram tills dess?

– Jag hoppas det, och jag hoppas att vi kan återvända till fri rörlighet och Schengen. Men det kommer en tuff period nu med sommarmånaderna, om EU klarar att hantera situationen.

Och det finns ju ett stopp för hur länge man får ha de här gränskontrollen, maximalt två år. Vad gör du om Sverige når upp till den gränsen, men ni inte bedömer att EU har kontroll över den yttre gränsen?

– Jag vill inte spekulera i det nu, utan vi är fast beslutna om att Sverige ska ha kontroll över den yttre gränsen. Vi ska få EU-systemet att fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".