Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny solskatt oroar kommunerna

Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 10.40
"Slopa skatten"
(6:57 min)
Anders Lago, förbundsordförande HSB, tror att tio procent av Sveriges el kan komma från solenergi i framtiden.
Anders Lago, förbundsordförande HSB, tror att tio procent av Sveriges el kan komma från solenergi i framtiden. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio

Utbyggnaden av solel ökar kraftigt, men den riskerar att bromsa in på grund av en ny skatt på solel som införs från den första juli. Kritiken kommer bland annat från många av Sveriges kommuner som samlats under namnet Klimatkommunerna.

– Skatten kan hämma utvecklingen och spridningen av solenergi, säger socialdemokraten Carina Svensson som är miljönämndens ordförande i Malmö.

Solel som används för eget bruk har tidigare varit skattebefriad, men från och med den första juli ska alla som har mer än 255 kW installerad solel beskattas. 

Det betyder att den som har solpaneler som täcker mer än en liten fotbollsplan kommer att få betala elskatt oavsett om elen säljs vidare eller inte.

Företag och kommuner måste räkna ihop alla sina anläggningar, vilket gör att de snabbt kommer upp i 255 kW.

– I Malmö bygger vi en ny idrottsanläggning i Västra Hamnen som är perfekt för solfångare, men samtidigt har vi ett Greenhouse i en annan del av Malmö som vi inte kan använda solenergin på för att vi når gränsen, säger Carina Svensson.

Trots att den nya skatten ännu inte har införts, så har energiminister Ibrahim Baylan tillsatt en utredning som ska titta på om det går att ändra skattens utformning så att den blir mer gynnsam för till exempel kommuner. Men han påpekar att regeringen redan gjort mycket för solelen.

– Vi har infört ett kraftigt ökat investeringsstöd och tillsammans med den teknikutveckling som pågår tror jag att vi kommer få se en ganska offensiv solel i Sverige, säger energiministern.

Men Anders Lago som är förbundsordförande för bostadsorganisationen HSB och som också påverkas av den nya skatten, håller inte med Baylan. 

– Det vore bättre att plocka bort investeringsstödet och i stället se till att det blir långsiktiga, hållbara regler och då borde elskatten bort, säger Lago.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".