Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora problem med arbetssjukdomar inom omsorg, vård och skola

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 17.01
Störst ökning inom omvårdnad, vård, omsorg och skola
(1:37 min)
Akutmottagning
Vården är ett av de ställen där ökningen av arbetssjukdomar är störst. Foto: ERIK G SVENSSON/TT

Ökningen av arbetssjukdomar beror till störst del på organisatoriska och sociala problem på arbetsplatsen, och värst är det inom offentlig förvaltning, vård, omsorg och skola.

– Väldigt många av våra yrken är ju kontaktyrken, man har med människor i olika kriser eller behov av hjälp och stöd eller undervisning att göra, säger Agneta Jöhnk, chef för arbetsgivarpolitik på Sveriges kommuner och landsting.

Det är sjätte året i rad som arbetssjukdomarna ökar i Arbetsmiljöverkets statistik. I år med 2,6 procent. Mest ökar de till följd av organisatoriska och sociala faktorer, sådant som handlar om hög arbetsbelastning, stress och konflikter på arbetsplatsen. Sedan 2011 har den typen av arbetssjukdomar ökat med 83 procent bland kvinnor och 60 procent bland män.

– Vi kan främst se en ökning inom omvårdnad, vård, omsorg, skola. Den arbetsmiljö och de villkor som finns inom de här områdena, där ser man störst brister inom den sociala och organisatoriska arbetsmiljön, säger Ulrich Stoetzer, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

I mars i år införde Arbetsmiljöverket nya föreskrifter som ställer krav på att arbetsgivare jobbar förebyggande med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. På Sveriges kommuner och landsting, som är arbetsgivarorganisation för de branscher som har störst problem, tror man att de nya föreskrifterna kommer göra skillnad.

– Jag tycker att varje arbetsskada som anmäls är en för mycket, så oron finns. Men jag tycker ändå att vi har börjat jobba på vår nivå ihop med facken systematiskt med att hitta verktyg. Sen måste våra arbetsgivare ta det här på stort allvar, säger Agneta Jöhnk.

• Och hur säkerställer ni att de gör det?

– Det handlar mycket om att följa bland annat naturligtvis den här arbetsskadestatistiken, sjukfrånvarostatistik. Ha dialoger med våra medlemmar om hur de jobbar och att de jobbar med frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".