Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Turkiska protester efter folkmordsbeslut

Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 17.16
"Tyskland har varit vår allierade sen länge"
(2:16 min)
Man står framför turkisk flagga.
Snickaren Ates Buluter i Istanbul kritiserar det tyska beslutet att kalla händelserna 1915 för ett folkmord. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

De turkiska protesterna lät inte vänta på sig efter att den tyska förbundsdagen i dag röstat för att använda benämningen folkmord för massakrerna på armenier i det Osmanska riket för hundra år sedan. Som en direkt reaktion på omröstningen kallades den turkiske ambassadören hem från Berlin.

Det var ett så gott som enigt parlament som röstade igenom den av Turkiet hårt kritiserade resolutionen, rapporterar korrespondent Daniela Marquardt från Berlin.

Men just hur känslig frågan är, visade sig på de många tomma stolarna i förbundsdagen, inte minst på regeringsplatserna, där bland andra förbundskansler Merkel och utrikesminister Steinmeier lyste med sin frånvaro.

Att benämna händelserna för hundra år sedan som folkmord handlar inte om att fördöma dagens Turkiet, betonade flera parlamentariker.

– Vi pekar varken finger åt turkar som lever här i Tyskland eller i Turkiet, sa Cem Özdemir, ledare för de Gröna och en av de pådrivande bakom dagens omröstning. Det handlar om att erkänna Tysklands medansvar och delaktighet för som nära allierad till det Osmanska riket visste det tyska kejsardömet vad som pågick men ingrep inte för att förhindra morden.

Ur turkiskt perspektiv är dagens omröstning framför allt en allvarlig kritik mot landet och i en tydlig markering kallades ambassadören i Berlin hem till Ankara i eftermiddags. President Erdogan har också varnat för skadade relationer mellan länderna, vad gäller ekonomi, handel, politik och militärt samarbete.

Men det ömsesidiga beroendet lär knappast ändras av dagens resolution. Turkiet behöver även fortsättningsvis sin viktigaste handelspartner Tyskland, som i sin tur också framöver är hänvisat till Turkiet för att hantera flyktingfrågan.

I Istanbul finns Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson som rapporterar att det har kommit snabba reaktioner från Turkiet efter det tyska parlamentets beslut:

I Turkiet kallar regeringens talesman det tyska beslutet för ett "historiskt misstag". Turkiet förnekar att de osmanska styrkorna utförde ett folkmord på armenier och andra kristna år 1915. Turkiet kallar nu tillbaka sin ambassadör från Tyskland för konsultationer. President Tayyip Erdogan kritiserar Tysklands hållning.

– Tyskland och Turkiets relationer kommer självfallet att påverkas allvarligt sa president Erdogan vid en presskonferens under en resa i Kenya.

I Istanbul håller snickaren Ates Buluter med presidenten.

– Tyskland har varit vår allierade sen länge, tusentals av våra medborgare bor där, och så kommer de en dag och talar om något som hände för 100 år sen säger Ates Buluter.

Snickaren väljer frasen ett "så kallat armeniskt folkmord" och upprepar den officiella turkiska hållningen att både armenier och turkar dog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".