Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabbare tillbaka på jobbet efter psykisk ohälsa

Publicerat fredag 3 juni 2016 kl 10.29
"Att ha någon som peppar har betytt jättemycket"
(2:26 min)
En man ligger utslagen i en säng med en kudde över huvudet. Foto: Christine Olsson/TT.
Foto: Christine Olsson/TT.

Människor som får hjälp att samordna vården under sjukskrivningen, av en så kallad rehabiliteringskoordinator, kommer snabbare tillbaka till jobbet. Det visar resultat ifrån ett pågående studie i Stockholms läns landsting, som följt 950 patienter under två år.


För högstadieläraren Sara Nordquist, som blev sjukskriven för utmattningssyndrom i maj förra året, har telefonstödet betytt mycket.

– Det har varit jätteskönt för mig att veta att jag kan ringa och att det finns någon där som lyssnar och peppar. Om jag inte hade fått stödet hade jag nog haft en längre sjukskrivning, och jag tror upptrappningen från 25 procent till heltid hade tagit längre tid. Man behöver mycket hjälp i en sådan här situation.

En pågående studie vid Stockholms läns landsting, som följt 950 patienter under två år, visar nu att de som får stöd ifrån en rehabiliteringskoordinator i snitt har 71 dagar kortare sjukskrivning. Dessutom har 30 procent fler återgått i arbete över huvud taget.

Här pratar vi om just de svenskar som är sjukskrivna för lättare psykisk ohälsa och långvarig smärta, en grupp som ökat med 60 000 sedan 2010. Och Anne-Marie Norén som samordnar rehabiliteringsfrågor vid Stockholms läns landsting tycker att resultaten är betydelsefulla.

– Det är viktigt framförallt för patienten att få återgå i arbete eller i annan sysselsättning, men det är också viktigt i ett samhällsperspektiv, att det blir en lägre kostnad för samhället. Så det ser ju väldigt positivt ut.

Rehabiliteringskoordinatorns uppgift är att stötta patienten och se helheten i en ofta komplex sjukskrivningsprocess med många inblandade, som till exempel arbetsgivare, försäkringskassa, kurator och olika slags läkare. Tanken är inte att ta över Försäkringskassans samordningsansvar, utan snarare att vården ska komma in tidigare och se till möjligheterna, säger rehabiliteringskoordinatorn Hannele Björksell.

– Jag tror att i grund och botten handlar det om att försöka titta jättemycket på resurserna för alla människor har det även om de är i en svacka. Och det kan man jobba mer med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".