Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Provar ny teknik mot skolattentat

Publicerat söndag 5 juni 2016 kl 05.00
Skolverket: Det här är viktiga frågor
(2:21 min)
Kungsgårdsskolan_montage Foto Peter Weyde, Montage Ida Belinder, SR
1 av 2
Nya Klingsbergsskolan i Norrköping blir pilotskola för ny teknik att förebygga skolattentat. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio.
Richard Tjernström, Säkerhetschef, Norrköpings Kommun. Foto: Peter Weyde, S
2 av 2
Pilotskolans teknik ska utvärderas säger Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings Kommun. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio

De svenska skolornas säkerhet har diskuterats flitigt sedan skolattentatet i Trollhättan i höstas som krävde fyra liv.

I Norrköping bygger man nu en "pilotskola" med nya tekniska system som ska kunna varna vid händelser som innefattar väpnat våld.

Kommunen har under våren även tagit fram instruktioner om hur man bör agera som går ut till all skolpersonal.

– Även om riskerna att det ska inträffa är minimala så är konsekvenserna enorma och därför måste vi hantera den här frågan. Så diskussioner har vi fört under flera år och nu har vi satt fart med det arbetet, säger Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköping.

Länge har man arbetat med utrymningsövningar vid fara i Norrköping men nu sätts fokus på att träna inrymning. Det innebär att man ska söka hålla elever och personal skyddade och samlade inne på en skola vid incidenter som kan innefatta väpnat våld.

Kommunen ser nu även över nya digitala verktyg som kan scanna av webb och sociala medier efter tänkbara hot och hotbilder. Under våren har man även tagit fram ett instruktionshäfte till kommunens skolpersonal om hur man bör agera vid väpnat våld i skolan.

När den nya grundskolan, Klingsborgsskolan, nu byggs i centrala Norrköping så planeras den som en pilotskola där man ska prova helt nya säkerhetssystem 

– Vi håller på att titta på olika typer av tekniskt stöd. Det kan handla om moderna högtalarsystem eller intercom-anläggningar som man säger idag som kanske kan skicka ut förinspelade varningsmeddelanden. Eller som i realtid kan skicka ut ett meddelande i skolmiljön, säger Richard Tjernström.

– Men dessa system kan naturligtvis bara få hanteras av behörig personal. Det är  väldigt viktigt att det aldrig går något falsklarm i sådana här hänseenden.           

På Skolverket har man tillsammans med bland annat Polisen och Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap tagit fram material med råd och tips särskilt kring säkerhetsfrågor till landets samtliga kommuner och huvudmän för skolor.

Hugo Wester, är utbildningsråd och arbetar med värdegrundsfrågor.

– Vi märker att det är en större sådan diskussion idag.

– Vårt budskap är att skolan inte är en allmän plats och att det är viktigt att barnen lever och känner sig trygga och säkra samt att vårdnadshavare känner att man släpper iväg sina barn och elever till en skolverksamhet som är trygg och säker.

– Så det här är viktiga frågor.
  
Skolan ska vara en "öppen plats men inte en oskyddad plats".

Den måste garantera säkerheten för elever och personal.  Det anser Åsa Fahlén som är nyutnämnd ordförande för Lärarnas Riksförbund. Ett förbund som senaste tiden har engagerat sig i frågan om den svenska skolans säkerhet.

– Om det är så att man tar fram planer och strategier för hur man ska göra detta så tycker vi att det är positivt, att man är litet proavktiv och faktiskt ser på ”hur ser våran skola ut, finns det platser som är otrygga?”

– Det är alltid bra att man pratar om detta och att man faktiskt är överens om att vilka rutiner man ska ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".