Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner går fria från arbetsmiljöbrott

Publicerat söndag 12 juni 2016 kl 04.00
"Olycklig skillnad mellan kommunala skolor och friskolor"
(1:44 min)
Träslöjdssal med pelarborrmaskin.
En skolelev i Uddevalla skadades under en träslöjdslektion. Kommunen kan dock inte dömas för arbetsmiljöbrott enligt rådande lagstiftning. Foto: Jessica Gow/TT/arkiv

En kommun kan inte dömas för arbetsmiljöbrott i den kommunala skolan. Det har Högsta domstolen slagit fast. Åklagare vill nu se en lagändring.

Enligt en ny dom från Högsta domstolen kan Uddevalla kommun inte dömas till företagsbot för arbetsmiljöbrott efter att en elev skadat sig i en olycka på en kommunal skola.

Det var under en träslöjdslektion som eleven skadade sig på en pelarborrmaskin. En lärare och skolans rektor dömdes till dagsböter för arbetsmiljöbrott. 

Åklagaren ville att också kommunen, som ytterst ansvarig för arbetsmiljön på skolan, skulle dömas till företagsbot för arbetsmiljöbrott. Men reglerna om företagsbot säger att det måste handla om näringsverksamhet för att de ska kunna tillämpas. Det som nu slås fast i den nya domen i Högsta domstolen är att kommunal skolverksamhet inte kan anses utgöra näringsverksamhet.

En kommun kan alltså inte dömas för arbetsmiljöbrott i en kommunal skola, men om däremot samma arbetsmiljöbrott inträffar i en friskola, så kan företaget som driver skolan dömas. En olycklig skillnad, menar kammaråklagare Kristina Persson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

–  Driver man samma verksamhet bör man också drabbas av samma straffrättsliga reaktion för det fallet att ett brott begås i verksamheten, säger hon. 

Kristina Persson menar att det är viktigt att också en kommun liksom företag kan dömas till ansvar för arbetsmiljöbrott och inte bara enskilda kommunanställda.

– Oftast beror ett arbetsmiljöbrott inte bara på en enskild person, utan det är oftast en organisatorisk fråga om hur man driver verksamheten. 

En lagändring kan vara på gång. Regeringen har tillsatt en utredning som just nu tittar på om reglerna kring företagsbot behöver ändras.

Utredningens sekreterare Stefan Lättman säger att diskussionerna i utredningsarbetet varit inriktade på att föreslå att reglerna om företagsbot också ska omfatta exempelvis kommunal skolverksamhet: 

– Och den här domen från Högsta domstolen visar ju att lagen i sådana fall måste ändras.

Utredningen ska vara färdig senast den 30 november i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".