Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor risk för skogsbränder i södra Sverige

Publicerat söndag 5 juni 2016 kl 13.54
MSB: Det går väldigt fort
(2:25 min)
Blixtnedslag tros ha orsakat den kraftiga brand som blossade upp i ett skogsområde i Bengtsfors kommun.
Blixtnedslag tros ha orsakat den kraftiga brand som blossade upp i ett skogsområde i Bengtsfors kommun. Foto: Räddningstjänsten Bengtsfors

Flera skogsbränder har rasat i södra Sverige de senaste dygnen och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, varnar för att torr luft, åska och blåst nu ökar brandrisken. 

Störst risk i dag är i Västra Götaland och Östergötland men under veckan befaras brandfaran öka avsevärt längs Norrlandskusten.

– På vissa ställen är det extremt torrt. Man måste nu tänka på att hantera sånt som kan orsaka brand väldigt försiktigt. Det går väldigt fort, säger Leif Sandahl, ansvarig för MSB:s brandriskprognoser.

Flera kommuner och länsstyrelser har infört eldningsförbud efter de senaste veckornas torka.

Räddningstjänsten har skogsbranden söder om Valdemarsvik under kontroll.

Även den kraftiga branden i Dalsland som tros ha orsakats av blixtnedslag har stoppats.

Eldfronterna är under kontroll efter undsättning från Norge med brandhelikopter.

Men torr luft, åska och blåst ökar just nu spridningsrisken som idag är som störst i Västra Götaland och Östergötland.

– Men sedan förskjuts risken till norra Sverige. Risken ökar avsevärt. Då flyttar sig branden väldigt väldigt fort, säger Leif Sandahl.

Fortfarande är risken som störst för nya bränder i södra Sverige, särskilt Gotland, Blekinge och Sydsvenska Höglandet. MSB har fått rapporter om flera mindre gräs- och skogsbränder som startats av bilar.

– Man ska givetvis försiktigt med allt som kan starta en brand. Bilen kan vara så varm att den antänder vegetationen. Man ska hålla sig på en belagd väg.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanar alla som rör sig ute i skog och mark att vara mycket försiktiga och följa prognoserna för brandrisk noga.

Enligt Leif Sandahl är det ovanligt torrt för att vara så här tidigt på säsongen och för att kunna stoppa skogsbränder krävs därför snabba insatser.

– Vi har en hygglig beredskap för de små bränderna, men för de stora måste vi kraftsamla och kanske ta dag två.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".