Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Små anmärkningar om flyktingkrisen

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 05.00
Även Riksrevisionen utreder
(1:24 min)
Bilden visar passagerare som klivit av tåget från Danmark på Hyllie station i Malmö. De köar framför två poliser som gör gränskontroll. På en skylt ser man att tåget är försenat. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Polisens gränskontroll på Hyllie station i Malmö. Här hade regeringen kunnat agera snabbare. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Regeringen slipper kritik från Konstitutionsutskottet (KU) för hur flyktingkrisen hanterades. KU anser dock att regeringen kanske hade kunnat agerat snabbare i frågan om gränskontrollerna.

KU har under våren granskat över 40 anmälningar som oppositionen lämnat. Flera av dem gäller den politiskt heta frågan om hanteringen av flyktingkrisen, både Alliansregeringens och den nuvarande rödgröna regeringens.

I eftermiddag presenterar KU sina slutsatser, men redan nu kan Ekot berätta att de anmälningar som gäller flyktingkrisen inte leder till nån kritik från utskottet.

Under den stora flyktingströmmen i höstas hade regeringen bra kontakt med myndigheterna och en bra organisation, anser KU, men tillägger att underlaget är för litet för att säga om besluten var riktiga och om de togs i tid.

På en punkt undrar KU om regeringen kunde ha agerat snabbare, och det gäller beslutet att införa gränskontroller. Regeringen hade all nödvändig information redan en vecka innan beslutet togs, menar KU som också skriver att förklaringen kan vara att beredningen av ett beslut ibland kan ta tid.

Det var dessutom dåligt att kontakten mellan regeringen och Migrationsverket under krisveckorna inte dokumenterades, skriver KU i sitt betänkande.

Men i det stora hela riktar alltså riksdagens konstitutionsutskott ingen kritik varken mot alliansregeringen eller Stefan Löfven i flyktingfrågan. Något SD reserverar sig emot.

Just nu utreder Riksrevisionen samma fråga och regeringen har aviserat en oberoende granskning. KU utesluter inte att ta upp ärendet igen om nya omständigheter blir kända.

Dessutom presenterar regeringen nu på morgonen sin flyktingpolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".