Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gymnastikklubbar vill ha oberoende utredning

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 07.35
Tränaren har varit aktiv på hög nivå i över 20 år
(1:38 min)
Screenshot

Tre gymnastikklubbar kräver nu att Riksidrottsförbundet tillsätter en oberoende utredning av Gymnastikförbundets hantering av en tränare som haft olämpliga relationer med tjejer han tränat. De vill att Riksidrottsförbundet utreder allt vad tränaren har gjort under en lång tid. De vill också ändra i förbundets regler.

"Ett flertal barn och ungdomar har farit väldigt illa - somliga skadade för livet", skriver tre gymnastikklubbar till Riksidrottsförbundet i ett upprop Kaliber har tagit del av. Kalibers granskning visar att en gymnastiktränare har fått lämna två föreningar på senare år grund av olämpliga relationer med unga kvinnor han tränat.

En psykoterapeut som behandlat tre av tränarens gymnaster berättar att de fått trauman och posttraumatiska stressyndrom.

Kaliber berättar att varningar om tränaren kom redan för åtta år sen.Tränaren får inte längre förbundsuppdrag av Gymnastikförbundet, men förbundet har inte stoppat tränaren från att fortsätta träna barn.

I skrivelsen som skickades in för två veckor sen kräver klubbarna att Riksidrottsförbundet tillsätter en oberoende utredning av Svenska Gymnastikförbundets agerande och ansvar. Så går det bland annat att läsa: "...och att göra detta med ett fullt historiskt perspektiv för att klargöra den fulla omfattningen."

Klubbarna vill också att detta görs tillbaka i tiden. Tränaren har varit aktiv på hög nivå i över 20 år. Klubbarna kräver också att idrottens regelverk ändras.

Som det är nu måste händelser anmälas inom två månader för att kunna leda till någon bestraffning, annars är det preskriberat. Det skyddar inte barnen och ungdomarna, menar klubbarna.Thore Brolin är chef för Gymnastikförbundets juridiska nämnd och han ser också problem med preskriptionstiden.

– I vissa fall är den olycklig, framför allt när det gäller övergrepp mot barn, då ju barnen inte vet riktigt om det överhuvudtaget har varit ett övergrepp eller inte, säger han.

Förra året gjordes ett 15-tal anmälningar och skrivelser emot tränaren. Men de har inte lett till någon bestraffning från Gymnastikförbundets sida, just för att händelserna skedde för länge sen.

– Ärenden som är så gamla får vi helt enkelt inte ta upp, utreda eller göra någonting åt, säger Thore Brolin.

Tränaren vill inte låta sig intervjuas. Han tillbakavisar i en skriftlig kommentar det han kallar påståenden om kränkningar, mobbning och brottsligt agerande, men han vill inte svara på några frågor.

Riksidrottsförbundet har i ett svar skickat skrivelsen vidare till Gymnastikförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".