Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny utredning för utreda samarbetet under flyktingkrisen

Uppdaterat tisdag 7 juni 2016 kl 12.30
Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 09.49
"Det behövs en oberoende utredning"
(1:50 min)
Anders-Ygeman-och-Gudrun-Antemar
Foto: Erik Ridderstolpe / Sveriges Radio

Regeringen låter en utredning syna hur samarbete, kontakter och organisation fungerade under krisen.

Det blir den tidigare riksrevisorn Gudrun Antemar som ska göra en oberoende granskning av hanteringen av flyktingkrisen förra året.
Det berättade inrikesminister Anders Ygeman idag.

– Det behövs en oberoende utvärdering av hur Sverige hanterade flyktingsituationen. Det var en extremt stor humanitär insats och vi behöver lära av det.

Vilka punkter känner du mest osäkerhet om?

– Jag kan inte säga att jag känner osäkerhet. Men det är viktigt att vi går igenom de olika myndigheternas agerande, regeringens agerande och Länsstyrelsernas agerande.

Regeringen har tidigare utlovat en oberoende granskning av hur flyktingkrisen sköttes förra året. Bland annat sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson detta i samband med förhör i KU, konstitutionsutskottet.
KU kommer senare idag med resultatet av sin granskning och frågan är varför Anders Ygeman kommer besked om utredare just idag?

– Ja det är nog mest en slump. Jag ska naturligtvis ta del av KU:s utvärdering och granskning också. Den kommer att vara en viktigt del precis som att Riksrevisionens granskning kommer att vara en viktigt del i att dra lärdom av vad som hänt.

På torsdag fattar regeringen formellt beslut om att utse den förra riksrevisorn Gudrun Antemar till uppdraget. Hon ska vara klar sista februari nästa år.

Regeringens kontakter och arbete med EU igår inte i granskningen. Det är vad som hände här i landet under andra halvan av 2015 som ska granskas.

Från Migrationsverkets prognos i juli om 70 000 flyktingar till att det kom 163 000 totalt.

Händelseförloppet ska kartläggas, analys ska ske av bland annat myndigheters och kommuners ansvar och beredskap liksom även regeringens hantering.

Utredaren Gudrun Antemar:

– Det kommer att bli tillfälle att ge regeringen och alla ökad kunskap, en mer samlad bild av hur myndigheter, frivillig-organisationer och regeringen och alla samlade sej 2015 och gjorde ett arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".