Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

KU öser kritik över Ygeman

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 15.39
"Jag ska vara försiktigare i fortsättningen"
(2:17 min)
Inrikesminister Anders Ygeman (S).
Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Maja Suslin/TT

Konstitutionsutskottet presenterade idag sin granskning av de anmälningar som kom in mot regeringen förra året, total 48. Och det statsråd som får mest kritik av KU är inrikesminister Anders Ygeman.

Ygeman får kritik, eller "kan inte undgå kritik" som KU formulerar det, för att han ska ha pläderat för att ge större makt till EU:s gränsmyndighet Frontex, detta utan att ha förankrat det i riksdagen. Ygeman själv anser att kritiken är fel, eftersom han inte alls drev frågan i nått EU-möte

– Jag gav uttryck för de här ståndpunkterna i en intervju, säger han.

Inrikesministern får också kritik för att han har uttalat sig om pågående rättsprocesser på ett sätt som en minister inte ska göra, enligt KU.

– Han har som inrikesminister kommenterat på ett sätt som tyder på att han inte respekterar domstolarnas och åklagarnas självständighet. Det handlar om allvarlig kritik mot ett statsråd som arbetar nära rättsväsendet, säger KU-ordföranden, moderaten Andreas Norlén.

Anders Ygeman, som är regeringens populäraste minister enligt flera opinionsmätningar, säger att den kritiken tar han till sig.

– Jag har tagfit för vana att svara på journalisters frågor och säga vad jag tycker. Men jag måste ta kritiken från KU på allvar och vara försiktigare med hur jag utrycker mig i fortsättningen, säger Ygeman.

KU fick hantera 48 anmälningar, lika många som rekordåret 2005. Några få handlade om den förra regeringen, och där får den förra infrastrukturministern, moderaten Catharina Elmsäter-Svärd kritik för ett helikopterinköp.

Även den nuvarande infrastrukturministern, socialdemokraten Anna Johansson får kritik från KU för sin hantering av ett bidrag till lokala flygplatser.

KU-ordföranden Andreas Norlén anser att antalet anmälningar mot regeringen är en kraftig signal.

– Det är många som lett till kritik och påpekanden från KU så att regeringen har anledning att fundera över vilken respekt man visar de regelverk och praxis som finns för hur bra regeringsarbetet skas bedrivas, säger Norlén.

Men miljöpartisten i KU Agneta Börjesson tycker inte att kritiken mot regeringen är så omfattande. Det handlar framför allt om synpunkter som handlar om god revision, som till exempel hur man bättre ska kommunicera, säger hon.

KU:s vice ordförande, socialdemokraten Björn von Sydow (S) tycker inte att kritiken i årets granskning har samma tyngd som tidigare granskningsärenden. Till exempel den borgerliga regeringens agerande 2009 när Vattenfall fick klartecken att köpa Nuon och planerna på att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenrelaterad fabrik, för några år sedan.

Statsminister Stefan Löfven (S) hade anmälts för att han inte klargjort att den förre vice statsministern Åsa Romson (MP) inte också var ställföreträdare som ska hoppa in som statsminister när Löfven får förhinder. KU anser att Löfven kunde ha varit tydligare i sin information, vilket även Löfven själv medgett.

Sverigedemokraternas KU-ledamot Fredrik Eriksson säger att SD tycker att det är fel av KU att inte granska Decemberöverenskommelsen och dess inverkan på lagar och regler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".