Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fossilt bränsle minskar i transportsektorn

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 01.10
"Det har börjat hända saker"
(1:39 min)
Bil tankas med bensin. Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

Användningen av fossila bränslen i Sverige fortsätter att minska. Detta är en trend som pågått ett tag. Men en färsk rapport från Energimyndigheten visar att nu minskar också fossila bränslen i transportsektorn.

– Där har det börjat hända lite saker. Man kan säga att ända fram till några år in på 2000-talet så har andelen fossilt inom transportsektorn legat på 95 procent, eller lite över till och med. Sedan har den succesivt börjat minska för att 2014 vara nere på 84 procent, säger Anna Andersson, utredare på Energimyndigheten.

Myndighetens rapport är en jämförelse om vad som hänt perioden 1983 - 2014. De bränslen som studerats är olja, kol och naturgas.

Att få ned användningen av fossila bränslen är ett prioriterat politiskt mål. Utvecklingen har gått mycket långsamt, men nu börjar något hända, menar Anna Andersson.

– Det har ändå skett ganska fort på de sista åren, skulle jag vilja säga. Det är framför allt användningen av biodiesel.

Användningen av fossila bränslen minskar i alla sektorer.

– Den har minskat inom fjärrvärmeproduktion, elproduktion som är den sektor som haft lite fossilt hela tiden i och med att vi haft så mycket kärnkraft och vattenkraft. Den sektor som det inte hänt så mycket i tidigare är just transportsektorn.

Rapporten från Energimyndigheten visar att Sverige nu har 52,6 procent förnybar energi under 2014. Det överträffar såväl kravet från EU på 49 procent som det svenska nationella målet på 50 procent förnybart till år 2020. En stor del av förklaringen är att energianvändningen minskat.

– Det kan också ha väldigt många orsaker. Det kan bero på konjunkturen i industrin, det kan också bero på att vi haft varmare år på den sista tiden, säger Anna Andersson på Energimyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".