Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Listan lång på risker för personliga integriteten

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 17.54
"Vi tror inte att ett nytt organ skulle hjälpa"
(2:26 min)
Idag pågår ett arbete med förslag om hur läkare ska kunna se vilka mediciner som en patient tidigare har fått utskrivet.
I betänkandet presenteras en rad olika scenarion för vad som kan äventyra den personliga integriteten. Foto: Bertil Ericson/TT

Den personliga integriteten minskar samtidigt som insamlandet av personuppgifter ökar. Det visar den kartläggning som integritetskommittén presenterade i ett delbetänkande till regeringen i dag.

– Det som slår mig mest är egentligen den samlade bilden av en oerhörd ökning av personuppgifter i samhället och där enskilda sektorer har lite svårt att hänga med, säger Göran Gräslund som är integritetskommitténs ordförande.

Kommittén hade i uppdrag att ta fram de faktiska och potentiella integritetsrisker som en medborgare kan utsättas för. Och listan är lång.

Informationssamling inom hälso- och sjukvård och arbetsgivares möjligheter till övervakning av anställda är några av de områden där det bedöms finnas en högst risk för att det personliga integriteten blir hotad.

Men även kartläggningen som sker när man använder olika appar räknas som en stor risk.

I betänkandet presenteras en rad olika scenarion för vad som kan äventyra den personliga integriteten.

– Det kan handla om missade integritetsinställningar, risker med dåliga lösenord eller att man får olika priser beroende på vem som går in på en hemsidan.

Och vad kan det leda till?

– Om du inte har integritetsinställningar som du har tänkt så kan det innebära att information som du lägger ut som du trodde skulle gå till en viss typ av människor, att den går ut till hela Facebook till exempel.

En annan sak som kommittén hade i uppdrag att se över var om det fanns behov av att inrätta ett särskilt integritetsskyddsråd.

– Vi tror inte att ett nytt organ skulle hjälpa särskilt mycket, däremot tror vi att det vore väldigt bra om någon skapade sig en bättre bild av utvecklingen och rapporterade om den bilden och därför la vi ett förslag om att Datainspektionen ska få ett ökat uppdrag. Att årligen lämna en rapport till regeringen som sedan ska gå vidare till riksdagen.

Det är först om ett år, i juli 2017 som det slutgiltiga betänkandet ska läggas fram av kommittén.

– Till större delen ska vi ägna oss åt att fundera på problemen vi har hittat. Går det att förbättra situationen genom att lägga fram olika typer av åtgärder. Det kan vara lagförslag, men det kan också vara hur tillsynsmyndigheterna ska agera eller om man kan få igång diskussioner om branschavtal inom särskilda områden, säger Göran Gräslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".