Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot regeringens förslag om hälsoväxling

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 21.44
LO: Risk att arbetsgivare kollar sjukdomshistoria
(1:32 min)
En man ligger utslagen i en säng med en kudde över huvudet. Foto: Christine Olsson/TT.
Foto: Christine Olsson/TT.

Ett flertal remissinstanser är kritiska till regeringens förslag om så kallad hälsoväxling som skulle innebära att arbetsgivaren tar större ekonomiskt ansvar vid anställdas långtidssjukskrivning.

– Vi ser ju att det här förslaget kommet att leda till ganska allvarliga konsekvenser i och med att personer som har sjukdomshistorik eller funktionsnedsättningar kommer att få det mycket svårare att få arbete, säger Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv.

LO ställer sig också tvekande till förslaget om hälsoväxling. Även om det kan finnas vissa bra saker med förslaget är LO, precis som Svenskt näringsliv, oroliga för att det ska leda till utslagning på arbetsmarknaden.

– Det finns också en risk för selektion att arbetsgivarna blir lite mer försiktiga att anställa och kollar personers hälso- och sjukdomshistoria i större utsträckning, menar Kjell Rautio utredare på LO.

Regeringen vill få ner sjukfrånvaron på arbetsmarknaden. En av åtgärderna är att lägga mer ansvar på arbetsgivarna i form av en så kallad hälsoväxling.

Förslaget innebär bland annat att arbetsgivarna får stå för en fjärdedel av kostnaderna för anställda som är borta från jobbet mer än 3 månader.

Flertalet remissinstanser är kritiska till förslaget. Utöver Svenskt Näringsliv och LO, återfinns bland andra Almega, Arbetsmiljöverket och Malmö stad bland de som vill skrota förslaget.

Även den myndighet som ska administrera hälsoväxlingen är tveksamma. Försäkringskassan oroar sig bland för ökade kostnader och IT-utveckling.

Men i samband med att förslaget presenterades i april, öppnade regeringen upp för att dra tillbaka sitt eget förslag, om parterna själva kommer överens senast i augusti i år. Men det ser LO som en orealistisk tidsram.

– Man bör sträcka ut tidplanen lite längre framåt höstkanten och vintern för att kunna skapa rimliga förhandlingsförutsättningar, anser Kjell Rautio på LO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".