Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Maskeringsförbud välkomnas

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 12.06
"Det är inte okej att maskera sig"
(2:01 min)
Höger: Björn Eriksson, mannen bakom förslaget med maskeringsförbud. Foto: TT.
Höger: Björn Eriksson, mannen bakom förslaget med maskeringsförbud. Foto: TT.

Riksidrottsförbundet och polisen är positiva till regeringens förslag att införa generellt maskeringsförbud vid idrottsarrangemang. Som Ekot berättat i dag ska personer som befinner sig inne på en arena och täcker ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation kunna dömas till böter eller fängelse.

– Jag tycker att lagförslaget som jag har läst det är bra rent principiellt - att man visar att det inte är okej att maskera sig på en fotbollsarena. Sen finns det ju redan i Svenska fotbollsförbundets tävlingsbestämmelser att det inte är tillåtet att maskera sig inne på arrangemangen. Men det här blir ytterligare en markering att det beteendet inte är acceptabelt inne på en arena, säger Mikael Berkesand som är samordnare för idrottsrelaterad brottslighet inom polisen. 

Också Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson välkomnar förslaget, han utredde själv frågan för fyra år sedan för den dåvarande regeringen och föreslog redan då maskeringsförbud.

– Det är fullständigt befängt att sitta och titta på idrott iklädd masker, jag blev väldigt frustrerad när åren har gått och man har försökt mjuka upp det här. Nu är man tillbaks till ursprungsidén, masker och idrott hör inte ihop, säger Björn Eriksson.

Björn Erikssons förslag om maskeringsförbud fick skarp kritik när det kom 2012, bland annat menade riksåklagaren att polisen genom förslaget skulle bli skyldiga att ingripa mot personer som låtit maskera sig vid idrottsarrangemanget, även om de övrigt avlöpt problemfritt, vilket skulle kunna uppfattas som provocerande.

Polisen Mikael Berksand säger att det alltid kommer att bli en avvägning huruvida de ska ingripa mot maskerade personer på läktare. 

– Det är ju ett brott som enligt lagförslaget har sex månader och böter på straffskalan, så då måste man väga det mot de ordningsstörningar som kan uppstå om vi går in på en läktare och risken för att utomstående skadas och så vidare.

Tror du att den kommer att få någon praktisk betydelse, den här föreslagna lagändringen?

– Det återstår att se, den maskeringsförbudslag som vi har sedan tidigare som gäller allmänna sammankomster och folksamlingar. Där har väl inte statistiken för lagförda varit överdriven hög så det återstår att se när lagen är införd. Där får vi se hur vi ska se till att upprätthålla den lagstiftning som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".