Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya assistansbedrägerier polisanmälda

Publicerat fredag 10 juni 2016 kl 05.00
"Bedrägerier, mutor och misstankar om ekonomiska brott"
(1:41 min)
Skylt till Försäkringskassan.
Oklart hur många anställda på Försäkringskassan och hur många bolag som är inblandade. Foto: JESSICA GOW/TT

Det har uppdagats nya fall av bedrägerier kopplade till utförandet av personlig assistans. Försäkringskassan har polisanmält två bolag i Västsverige. 

– Vi har polisanmält två bolag för att vi har sett bedrägerier, mutor och misstankar om ekonomiska brott, säger Adriana Lender, avdelningschef för avdelningen för funktionshindersfrågor på Försäkringskassan.

Fallen av ekonomisk brottslighet kopplade till privata utförare av personlig assistans, har avlöst varandra de senaste åren.

De nu aktuella fallen uppdagades genom en utredning som Försäkringskassan tillsatte i januari, efter att det framkommit att anställda på Försäkringskassan varit involverade i fusk med assistansersättningen.

Försäkringskassan har varje månad betalat ut 16 miljoner kronor till de två bolag som nu misstänks för bedrägerier. Hur stora summor bedrägerierna omfattar, är ännu inte fastställt. Men det handlar om att bolagen inte har utfört arbete i den omfattning som de fått ersättning från Försäkringskassan för att göra, säger Adriana Lender.

– Vi har hittat ett väldigt allvarligt fall där man till och med har skrivit ett kontrakt med mamman till en assistansberättigad person och där man delar upp pengarna med henne.

Utredningen som Försäkringskassan genomfört under våren kommer dessutom att leda till fler polisanmälningar, säger Adriana Lender. 

– Det kan man absolut utgå ifrån. Vi har fler ärenden under utredning, så det här kommer inte att bli de enda.

Enligt Adriana Lender visar de här nya bedrägerifallen visar att Försäkringskassan måste skärpa sin kontroll.

Men hon hänvisar också till den utredning som regeringen nyligen tillsatte för att se över assistansersättningen. Den behöver mynna ut i förslag som ger bättre möjlighet att kontrollera assistansbolagen, menar hon.

– Vi kan aldrig komma ifrån vårt eget ansvar. Men det är också så att vi behöver en annan typ av kontrollinstans som faktiskt kan hantera de här företag på ett bättre sätt än vad lagen ger oss rätt till nu, säger Adriana Lender. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".