Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Supportrar kan komma i kläm"

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 16.36
"Finns en spänning mellan polisen och vissa supportergrupper"
(2:06 min)
Rök sprider sig på en fotbollsplan. Foto: Björn Lindgren/TT.
Inom fotbollen finns redan ett förbud mot att maskera sig. Foto: Björn Lindgren/TT.

Regeringen vill införa generellt maskeringsförbud under idrottsarrangemang.
Djurgårdens supporterförening menar att det finns en risk att oskyldiga supporters hamnar i kläm om lagen leder till att polisen börjar gripa personer på läktare.

– Det finns en väldig spänning mellan polisen och vissa supportergrupper. Om polisen går in kommer det inte mottas särskilt väl, säga vad man vill om det men det är verkligheten vi lever i. Och där finns en enorm risk att de som råkar stå på fel plats vid fel tillfälle får ett slag med batong eller får pepparspray eller slag från andra som försöker komma åt polisen. Så jag tycker inte det är proportionerligt, säger Viktor Adolfsson som är ordförande i Djurgårdens officiella supporterförening Järnkaminerna.

Inom fotbollen finns redan ett förbud mot att maskera sig enligt Svenska fotbollsförbundets tävlingsbestämmelser och Mikael Berkesand som är polisens samordnare för idrottsrelaterad brottslighet är väl medveten om riskerna med att ingripa mot maskerade supporters på läktare.

– Vi måste ju värdera varje sådan situation när vi ska gå in och ingripa, framförallt i en läktarmiljö. Så det är inte självklart att man kommer att storma in på läktare och gripa folk enligt maskeringsförbudslagen. Det är inte en bild som jag ser, riktigt.
Så det kan hända att folk maskerar sig inne på läktare och att polisen inte kommer att ingripa då?
– Nej så är det ju. Det är ju ett brott som enligt lagförslaget har sex månader och böter på straffskalan, så då måste man väga det mot de ordningsstörningar som kan uppstå om vi går in på en läktare och risken för att utomstående skadas och så vidare.

Regeringens så kallade huliganutredare föreslog att det skulle blir straffbart att maskera sig på idrottsevenemang om den maskerade den stör den allmänna ordningen men regeringen går alltså längre och föreslår att det ska bli straffbart att helt eller delvis täcka ansiktet på ett sätt som försvårar identifiering av personen oavsett om personen stört ordningen eller ej.
inrikesminister Anders Ygeman anser att ett generellt förbud är lättare att tillämpa och mer effektivt. 
– Det ursprungliga förslaget fick kritik av remissinstanser och ansågs vara för svagt. Nu prövar vi med det här tuffare maskeringsförbudet och hoppas kunna ha det på plats i god tid innan den allsvenska säsongen drar i gång nästa år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".