Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Avvisningar av två syrier till Turkiet stoppas

Publicerat torsdag 9 juni 2016 kl 05.00
Skulle ha deporterats från Grekland till Turkiet
(2:39 min)
: Muhammed från Syrien ska få sin asylansökan prövad i Grekland.
1 av 3
: Muhammed från Syrien ska få sin asylansökan prövad i Grekland. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Boris Cheshirkov från UNHCR ser positivt på att de grekiska myndigheterna granskar alla fall individuellt.
2 av 3
Boris Cheshirkov från UNHCR ser positivt på att de grekiska myndigheterna granskar alla fall individuellt. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Innanför taggtråden i Morialägret på Lesbos lever över 2 000 flyktingar och migranter.
3 av 3
Innanför taggtråden i Morialägret på Lesbos lever över 2 000 flyktingar och migranter. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

I dagarna skulle två män från Syrien ha deporterats från Grekland, enligt det flyktingavtal som slöts mellan EU och Turkiet i våras. Men avvisningarna har stoppats.

Efter att de båda vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter har avvisningarna tillfälligt stoppats. Hittills har ingen som sökt asyl skickats tillbaka till Turkiet enligt det kontroversiella avtalet.

Muhammed, 20 år från Latakia i Syrien har alla papper i ordning och om han bara haft pengar skulle han kunna ta färjan från Lesbos när som helst. Han är asylsökande i Grekland nu. Om ett halvår har han tid för en första intervju i Aten.

Den fjärde april skickades en första grupp migranter tillbaka från Grekland till Turkiet enligt det avtal som slöts i mars mellan EU och Turkiet för att få ett stopp på flyktingar som vill till EU. Men sedan dess har återsändandet gått trögt.

Nästan alla som är fast på de grekiska öarna sedan avtalet trädde i kraft har sökt asyl i Grekland och enligt avtalet ska deras ansökningar prövas individuellt. Syrierna står först i kön och i motsats till vad många befarade har den grekiska asylmyndigheten i 500 fall kommit fram till att Turkiet inte är säkert för dem och att deras asylansökan nu ska prövas i Grekland.

I 200 fall har man däremot sagt nej - Turkiet är säkert och nu håller de fallen på att överklagas. Ett 10-tal syrier har fått rätt i högre instans medan två personer, bland annat en homosexuell man från Syrien har fått avslag.

Nu ska de deporteras med flyg från Lesbos till Turkiet men enligt uppgifter till Sveriges Radio har avvisningarna tillfälligt stoppats efter att de båda med hjälp av sina försvarare vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Vilka följder de grekiska besluten om att Turkiet inte är säkert för flyktingar från Syrien kan få är ännu oklart. Hittills har avtalet haft den effekt man hoppats på från EU:s sida och båttrafiken över Egeiska havet har nästan helt avstannat. Boris Cheshirkov som är på Lesbos för FN:s flyktingorgan UNHCR vill inte spekulera men säger att han ser positivit på att Grekland verkar ta sitt ansvar och granskar varje fall individuellt.

-- Vi måste erkänna de ansträngningar som Grekland har gjort för att upprätthålla rättssäkerheten. Vår största oro när avtalet slöts var att man skulle fatta generella avvisningsbeslut för alla som kom till Lesbos och andra öar.

Vad som oroar UNHCR mer är att asylprocessen går så långsamt. På de grekiska öarna väntar över 8 000 människor på besked om sin framtid, många av dem har inte rätt att röra sig fritt. Läget är spänt och i förra veckan fick flera föras till sjukhus efter bråk inne i Morialägret på Lesbos.

20-årige Muhammed från Latakia i Syrien vill bara därifrån.

-- Vi är som i ett fängelse här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".